Заради сушата езерото Гарда в Италия се сви до рекордни нива

  • 13 август 2022 18:43

  • 1583
  • 0
Заради сушата езерото Гарда в Италия се сви до рекордни нива
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нивото на езерото Гарда в Италия, което е и най-голямото в страната, достигна близо рекордно ниските нива, отчетени през 2003 г. и 2007 г. заради продължителната суша, която също е най-тежката в страната от десетилетия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Туристи, прииждащи в района на езерото, откриват доста по-различен от обичайното пейзаж в сравнение с предишните години. Сега на местата, на които преди имаше вода, има оголени камъни.

В Северна Италия от месеци не е имало значителни и продължителни дъждове. Снеговалежите тази година белязаха 70-процентен спад. Това доведе и до намаляване на нивото на река По, което пък причини щети за милиарди евро за фермерите, които разчитаха на реката за напояване на обработваемите си площи. За да компенсират, това властите позволиха повече вода да се оттича от езерото Гарда  към местните реки - 70 кубични метра на секунда, но през втората половина на юли намалиха това количество, за да защитят самото езеро и туризма до него.

Сега всекидневно езерото губи по два сантиметра от нивото си. А същевременно температурата на водата е над средната за август  и е 26 градуса по Целзий спрямо обичайните 22 градуса, което се доближава до средното за водата на Карибско море (27 градуса), казват местните власти.

Безпрецедентна суша в Западна Европа

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1583 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини