Натовареният със зърно от Украйна кораб „Рожен” акостира в Равена

  • 13 август 2022 14:49

  • 722
  • 1
Натовареният със зърно от Украйна кораб „Рожен” акостира в Равена
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Товарният кораб "Рожен", контролиран от компанията "Параходство Български морски флот”, плаващ под малтийски флаг, акостира в италианското пристанище на Равена. Той превозва 15 000 тона царевица от Украйна, откъдето потегли на 5 август от пристанището на Черноморск, съобщава БНР.

Лошото време забави акостирането в Равена на този първи кораб  в Италия, натоварен със зърнени култури от Украйна.

Преди да започне разтоварването, бяха въведени специални проверки от митническата служба в Болоня чрез специално подвижна химическа лаборатория.

Ще се извършат радиометрични анализи на партидата от стоки, за да се провери липсата на радиация. С бързи тестове ще се определи качеството и естеството на вносните стоки. От асоциацията на селскостопанските производители Coldiretti заявиха, че „деблокирането на корабите със зърно и фураж от Черно море е важно за спасяването на италианското животновъдство в ситуация, в която Италия внася 73% от нуждите си от соя и храна за животни от чужбина”.

Отбелязва се, че Украйна заедно с Русия представляват почти една трета от световния износ на зърно и споразумението с посредничеството между ООН и Турция е от голямо значение.

Още два кораба със зърно отплаваха от пристанища в Украйна

Константин Тодоров
722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
21

2022.08.13 | 16:03

1
това на снимката е химикаловоз

Добави коментар

Водещи новини