Украйна иска Швейцария да представлява интересите ѝ в Русия

  • 10 август 2022 21:27

  • 2437
  • 6
Украйна иска Швейцария да представлява интересите ѝ в Русия
© pixabay

Украйна би искала Швейцария да представлява нейните интереси в Русия, но Москва трябва да даде одобрението си, за да влезе в сила едно такова споразумение, съобщи днес швейцарското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7154

В началото на руската офанзива в Украйна Швейцария предложи своето посредничество на двете страни, каза за АФП през май швейцарското външно министерство. Киев е приел това предложение.

"Украйна желае Швейцария да поеме пълномощията на държава покровителка, представляваща интересите ѝ в Русия. Преговорите по тази тема приключиха", каза АФП външното министерство, потвърждавайки информация, публикувана от швейцарския в. "Люцернер Цайтунг". За да влязат в сила пълномощията на държава покровителка обаче Русия трябва да даде съгласието си.

Москва обаче смята, че Швейцария вече не е неутрална държава, откакто тя се включи в европейските санкции, наложени срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна. От пресслужбата на руското посолство в страната коментираха пред агенция ТАСС, че Швейцария е изразила готовност да представлява Украйна, като заявиха, че "не са имали никакъв контакт с официалните власти в Конфедерацията по този въпрос". Оттам напомниха също, че още на 5 март "Швейцария е била включена в списъка с неприятелски държави, заедно със страните членки на ЕС и някои други страни. "В този контекст от наша гледна точка тудно би могло да се говори за каквото и да боли посредничество на Берн по отношение на Украйна", допълни посолството.

Шрьодер: Сделката за износ на украинско зърно може да проправи пътя към края на огъня

В случаите, когато две държави прекъснат изцяло или частично своите отношения, Швейцария обикновено предлага да изпълнява някои дипломатически или консулски услуги, като се позовава на своя неутралитет. Представляването на интересите на дадени страни от държава покровителска дава възможност на тези страни да продължат да поддържат минимални отношения и гарантира консулската защита на гражданите на всяка от тях на територията на другата.

Ролята на посредник Швейцария поема за първи път през 19-ти век, когато тя представлява във Франция интересите на Кралство Бавария и Великото херцогство Баден по време на Френско-пруската война от 1870-1871 г. Дейността на Швейцария като държава, представляваща интересите на страни в конфликт, достига своя апогей през Втората световна война, когато изпълнява тази роля за цели 35 държави. Алпийската страна днес представлява по-малко от десет държави.

Швейцария представлява руските интереси в Грузия и грузинските интереси в Русия от 2009 г. Тя също така е представител на Иран в Египет още от 1979 г. и в Канада от 2019 г. Още по времето на заложническата криза в Техеран през 1980 г. страната представлява интересите на САЩ там. Освен това тя представлява интересите на Иран в Саудитска Арабия и обратно след подписаното споразумение за това през 2017 г., допълва БТА.

Весела Найденова
2437 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.08.11 | 11:52

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

2022.08.11 | 01:27

5
А пържени картофки да иска Украйна?
Китаец от Илиенци

2022.08.11 | 01:20

4
А сега де..
Анонимен

2022.08.11 | 00:41

3
1828 г.- обезоръжава българското опълчение, арестува водачите му и ги праща на Заточение в Сибир, където те умират. 1828 г.- отвличат над 100 000 български семейства за да ги заселят в обезселените Крим и източна Украйна, където са избили населението. 1830-40 - прогонват черкезите и ги насочват към българските земи, които стават основния башибозук по земите ни. 1861 г. - Георги Раковски издава брошурата си „РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ”. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия в Белград да бъде разтурена след намеса на злокобни

2022.08.10 | 22:25

2
За съжаление "демократи" като евтиния клоун зеленски продадоха юукраiна на чужди колониални деспоти.
PaulaFox

2022.08.10 | 22:02

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини