Безпрецедентна суша в Западна Европа

  • 09 август 2022 16:14

  • 2287
  • 6
Безпрецедентна суша в Западна Европа
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нивата на водата в реките, езерата и язовирите в Западна Европа намаляват или дори пресъхват на фона на най-тежката суша от десетилетия, която поставя под напрежение доставките на питейна вода, възпрепятства речния товарен транспорт и туризма и застрашава добивите на земеделски култури, обобщава Ройтерс.

Условията се влошиха в цяла Европа, докато поредица от горещи вълни преминават през континента.

В Испания фермерите на юг се опасяват, че суровата суша може да намали производството на зехтин с близо една трета в страната, която е негов най-голям производител в света. Във Франция, която като Испания трябваше да се бори с неотдавнашните горски пожари, камиони доставят вода до десетки села останали напълно без вода.

Сушата в Европа все по-тежка

В Германия товарните кораби не могат да плават напълно натоварени по река Рейн, основна товарна артерия на Западна Европа, а по протежение на най-дългата река в Италия, По, големите пясъчни диги са останали на сухо, докато нивото на водата рязко спада. През юли Италия обяви извънредно положение за районите около река По, които произвеждат повече от една трета от селскостопанската продукция на страната.

Докато Франция се бори с четвърта гореща вълна тази седмица, много учени казват, че високите температури до момента това лято са в съответствие с нарастващата честота и интензивност на екстремни климатични епизоди в Европа.

Британската метеорологична служба във вторник издаде оранжево предупреждение за "екстремни горещини" за части от Англия и Уелс, като тези райони "не могат да си вземат почивка" от горещите и сухи условия, които предизвикаха пожари, счупиха температурни рекорди и и поставиха на изпитания инфраструктурата на Обединеното кралство.

След премахването на ограниченията заради пандемията много туристически обекти в Западна и Южна Европа се надяваха на силен туристически сезон, а вместо това сега се сблъскват с високи цени на енергията и опасност от ограничения на потреблението й на фона на невиждана горещина и суша.

Росица Валентинова
2287 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
.

2022.08.19 | 16:01

6
Да си припомнят истинния Бог и законите Му и може и да получат прошка!
50С

2022.08.14 | 12:05

5
И, ЩЕ МЕ ЧУЕТЕ, МАЙ МУНИ :)

2022.08.09 | 18:14

4
Содом и Гомор за еврогеовете!

2022.08.09 | 16:33

2
Зимата ще е ужасна !
да,

2022.08.09 | 17:36

3
горещо лято - студена зима.

2022.08.09 | 16:33

1
То е ясно, гълфстрим, вече го няма и точно до това води!!!

Добави коментар

Водещи новини