ГСДП отхвърли всички искания да изключи Герхард Шрьодер от своите редици

  • 08 август 2022 18:54

  • 968
  • 0
ГСДП отхвърли всички искания да изключи Герхард Шрьодер от своите редици
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) отхвърли днес всички искания да изключи бившия канцлер Герхард Шрьодер от своите редици, предадоха световните агенции.

Шрьодер е критикуван за близките си връзки с Русия, които така и не скъса въпреки предприетата от нея инвазия в Украйна.

Арбитражна комисия на партийната организация на германските социалдемократи в северната провинция Хановер, където живее бившият канцлер, отхвърли 17 заявления на членове на ГСДП с искане за неговото изключване от редиците на най-голямата формация от управляващата в Германия коалиция. Тя се аргументира, че 78-годишният Шрьодер не е нарушил партийните правила. "Желателно е" обаче той да "се дистанцира ясно" от руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, подчерта в същото време арбитражната комисия.

Решението й може да бъде обжалвано. 

Иначе то е очаквано. В Германия процедурата по изключване на партийни членове е сложен и обикновено дълъг процес, който често завършва с неуспех, отбелязва Асошиейтед прес.

Шрьодер все пак понесе политически последици в Германия. През май германският парламент затвори неговия финансиран от данъкоплатците офис и бившият канцлер сам се отказа от званието почетен гражданин на Хановер, изпреварвайки съответно решение на местните власти.

В ГСДП обмислят изключването от партията на Герхард Шрьодер

След началото на войната в Украйна на 24 февруари Шрьодер, който е и бивш председател на ГСДП, си навлече много критики заради близките си връзки с руския енергиен сектор и с Путин. Той не показва признаци да се е вслушал в призивите на високопоставени представители на своята партия да промени реториката си за Русия или сам да напусне левоцентристката формация, отбелязва АП.

Франс прес припомня, че Шрьодер все пак напусна през май съвета на директорите на руската петролна компания "Роснефт" и обяви, че е решил да не влиза в управителния орган на газовия концерн "Газпром", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
968 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини