Франция ще смекчи екологичните норми за пет АЕЦ-а на територията си

  • 06 август 2022 17:27

  • 603
  • 2
Франция ще смекчи екологичните норми за пет АЕЦ-а на територията си
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

С оглед жестоката суша във Франция властите ще смекчат до 11 септември за 5 АЕЦ в страната екологичните норми, регламентиращи температурата на изхвърляната вода, въпреки възможните вреди за околната среда. Това предаде Франс прес, като се позова на официалното издание "Журнал офисиел", цитирана от БТА.

В събота изданието публикува новите норми, приложими за централите в Бюже, Сент Албан, Блейе, Толфеш и Трикастен. АЕЦ изпомпват вода за охлаждане на реакторите, а после я изхвърлят. За всяка има определени ограничения за температурата на горещата вода с цел да се защитят околните водоизточници, флора и фауна.

Британското разузнаване е загрижено за Запорожката АЕЦ

Смекчаването на нормите се налага, тъй като в противен случай петте АЕЦ би трябвало да бъдат спрени или продукцията им - намалена, за да се ограничи затоплянето на редица френски реки и канали. Същевременно поддържането на поне минимално електропроизводство в тях е "обществено необходимо от гледна точка на сигурността на електрическата мрежа", сочи публикацията в официалното издание.

Прилагането на новите мерки ще бъде "придружено с програма за засилено наблюдение на околната среда", обещават френските власти. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
603 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.08.07 | 09:37

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИИИ

2022.08.06 | 17:51

1
Що бе Зелени педали , бъдете смели и умрете на студ и без Електроенергия ! Майка ви мръсни копеленца ше ни върнете със 4000 г назад във пещерите (((

Добави коментар

Водещи новини