Горещините и високите цени на енергията поставиха Испания върху тънък лед

  • 05 август 2022 13:33

  • 642
  • 1
Горещините и високите цени на енергията поставиха Испания върху тънък лед
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Ледът е много търсена стока в Испания. Супермаркетите ограничават количеството, което хората могат да купят, а в баровете кубчетата за сангрия и другите коктейли са на привършване заради изпепеляващите горещини и високите цени на енергията. От началото на годината производителите на лед са намалили обемите на обичайните си запаси заради солените сметки за тока и несигурността относно лятното търсене след ковид пандемията. 

Туризмът обаче отново е в подем, което съвпадна с едно от най-горещите лета в историята на Испания, а тази седмица вероятно ще бъде регистрирана третата поред гореща вълна. Извънредно високите температури в комбинация със съживяването на социалните контакти в градовете и селата из страната означават голямо търсене на лед. 

Рикардо Бласко, собственик на една от най-старите фирми за производство на лед в Мадрид ("Бласко айс"), каза, че сметките му за ток са се повишили с 50-60% спрямо началото на годината и затова е отложил от март за май началото на производството, за да компенсира отчасти нарасналите разходи. Фабриката му работи денонощно през седемте дни на седмицата, но не е в състояние да увеличи допълнително производството, предаде БТА. 

Сушата в Европа все по-тежка

Бласко казва, че поради безпокойството, че може да разочарова клиентите си, които му се обаждат всеки ден за нови поръчки, не може да спи. "Мъчително е да не можеш да удовлетвориш всички, въпреки че искаш", казва той и добавя: "Наистина правим всичко по силите си". 

Празните рафтове във фризерите в супермаркетите, където трябва да има торби с лед, са сега обичайна гледка в Испания. И потребителите отиват в бензиностанции и малки магазини в търсене на лед. 

Мерседес Нието, собственичка на бар в модния мадридски квартал Чуека, разказва, че когато нейният обичаен доставчик свършил леда, потърсила в местния китайски магазин, който повишил цените, и в супермаркетите, но там нямало. "Ако това продължи, ще имаме сериозни проблеми да държим отворено заведение за студени напитки", казва тя, докато разбърква коктейли "Мохито". 

Някои супермаркети, включително тези от най-голямата верига в Испания "Меркадона", ограничиха количествата до пет торби на човек. В друга верига – "Кансум" – позволяват само до две.

"Нарасналото търсене заради високите температури води до презапасяване", каза говорител на "Меркадона".

Калина Христова
642 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.08.05 | 16:48

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини