Сушата в Европа все по-тежка

  • 04 август 2022 06:28

  • 3697
  • 5
Сушата в Европа все по-тежка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Франция и Испания преживяват трета гореща вълна от юни насам, докато сушата в цяла Европа е все по-тежка. В Нидерландия ситуацията е толкова сериозна, че властите обявиха официално, че има водна криза, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

След кратко разхлаждане в края на юли Испания отново беше под тревога днес с температури, за които се очаква да надвишат 40 градуса в няколко южни провинции, след като достигнаха 43,3 градуса вчера в Талавера де ла Рейна, в централната провинция Толедо.

Нидерландия обяви национален недостиг на вода

Тази "вероятна трета гореща вълна" ще продължи най-малко до четвъртък, заяви говорителят на испанската метеорологична агенция Рубен дел Кампо. Според него "няма съмнение", че това се дължи на промените в климата.

Тропически нощи, при които температурите не падат под 20 градуса, се очакват в няколко района на Източна и Южна Испания, като причина за това са високите средиземноморски температури, с 3-4 градуса над нормалните, според агенцията.

Увеличаването на броя на горещите вълни е пряка последица от климатичната криза според учените, като емисиите на парникови газове засилват интензивността, продължителността и честотата на климатичния феномен.

Във Франция "днес ще бъде най-горещият ден в национален мащаб", предупреди френската метеорологична служба. В 26 департамента бе обявена "оранжева тревога" (трета степен по четиристепенната скала) заради горещата вълна.

Удължаването на периодите без дъжд заплашва определени култури и налага въвеждането на ограничения за водите. Франция е една от европейските страни, които са изложени на най-голям риск от суша.

Заради сушата в Италия: По-слаба реколта с до 45%

В нажежените центрове на френските градове водата е най-търсеното нещо в магазините. "Продаваме по 100 бутилки на ден, срещу 20 обикновено. Постоянно зареждаме!", казва служител на павилион за вестници в Лион, в югоизточната част на Франция.

Жегата само засилва сушата, като юли 2022 г. стана "вторият най-сух месец от всички месеци в историята" и най-сухият юли, регистриран някога, според френската метеорологична служба.

Цяла Европа е засегната, включително Нидерландия, която обяви официално "недостиг на вода" днес. Страната е защитена от водата чрез система от язовири, диги и канали, но предвид, че около една трета от площта ѝ е под морското равнище, тя остава особено уязвима към промените в климата.

За Великобритания изминалият месец беше най-сухият в Англия от 1935 г. и най-сухият в историята на южната част на страната. Сега Англия е в състояние на "продължително засушаване", етапът преди сушата, което предполага въвеждането на първи предпазни мерки. Няколко водни компании обявиха ограничения, засягащи милиони хора.

Заплахата от горски пожари също стана постоянна. Голям горски пожар избухна на 24 юли в национален на границата между Чешката република и Германия, където бяха подобрени топлинни рекорди (36,4 градуса). Засегнатата площ възлиза на хиляди хектара. В понеделник пожарникарите се надяваха пожарът да бъде овладян до дни.

Полша отбеляза много ниски нива на реките. В няколко региона са въведени ограничения по отношение на използването на вода, особено в градините.

Сушата и горещата вълна са проява на глобалното затопляне, днес никой вече не оспорва това, обясни френската министърка на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше. 2022 г. може да е по-прохладна от идните години, предупреди тя.

Росица Валентинова
3697 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Евроге..ци

2022.08.04 | 12:11

5
Тази суша се предизвика умишлено с тези неадекватни санкции,които така и не уплашиха Русия.Време е санкциите да се обърнат срещу тях масово НЕПОДЧИНЕНИЕ и разпад на ГЕСТАПО 7 фашистките организации на елита.
дер Лайнен

2022.08.04 | 06:37

1
Няма да се къпите 2 пъти на ден, неделя-ден за баня.
scarface

2022.08.04 | 09:42

4
Щом казваш да не се къпим няма да се купим само ще се подмивиме
scarface

2022.08.04 | 09:42

3
Щом казваш да не се къпим няма да се купим само ще се подмивиме

2022.08.04 | 09:26

2
Едно световно правителство ще опита да обсеби вашето здраве, въздух, вода и храна под предлог на режисирани глобални заплахи.

Добави коментар

Водещи новини