Аналена Бербок: Ценностите на ЕС трябва да бъдат защитени на гръцката граница

  • 28 юли 2022 21:50

  • 1382
  • 5
Аналена Бербок: Ценностите на ЕС трябва да бъдат защитени на гръцката граница
© Getty (архив)

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок посети днес бежанци в бежански лагер в Гърция, след като подчерта, че страните от Европейския съюз трябва да направят повече, за да защитят  хората, които търсят убежище от война и трудности, предаде АП, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 678

Германският външен министър Аналена Бербок разгледа мемориал на Холокоста в Атина, преди да посети бежанци в лагер западно от града.

Тя използва посещението, за да насърчи това, което нарече "обща европейска политика за морско спасяване“, и да се противопостави на бързите депортации на търсещи убежище и мигранти. "Нашите европейски ценности важат и на европейската външна граница. Ако не ги защитим там, те ще загинат“, каза Бербок.

Гърция прехваща лодки, превозващи мигранти и търсещи убежище, които се насочват към източните й острови от близкия турски бряг. Правозащитни организации твърдят, че страната извършва бързи депортации, известни като отблъсквания, което гръцкото правителство отрича.

Агенцията на ЕС за защита на границите (Фронтекс) отчете рязък ръст на неразрешеното преминаване на границата след облекчаването на ограниченията за пътуване, свързани с пандемията от коронавирус. Агенцията заяви, че незаконните преминавания са се увеличили с 84 процента през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2021 г. Най-голямо увеличение е регистрирано в Източното Средиземноморие, до 125 процента, и в Западните Балкани, където незаконните преминавания са нараснали със 191 процента.

Унгария засилва охраната по границата си, за да се защити от растящ брой мигранти

Полицията в Северна Македония съобщи, че 88 мигранти от Сирия, Пакистан, Индия и Йемен са открити натъпкани в камион близо до южния граничен град Гевгели. 35-годишният шофьор е задържан.

Бербок ще се срещне утре с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и външния министър Никос Дендиас.

Валери Зайцев
1382 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.07.31 | 00:23

5
Да отива тогава тази немска тиквичка на гръцката граница и да ги "защити" с онова, което държи между кълките си:)))!
дер Лайнен

2022.07.29 | 12:56

4
Казах и да си смени името, но не слуша. Като го чуят в Анадола, какво ли ще си помислят?

2022.07.29 | 10:14

3
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИИ
какво

2022.07.29 | 09:32

2
какво е това шибано клише: европейски цености???/ мама ви еврогейска
Кириакос Стефанакис

2022.07.28 | 22:35

1
Да та гепцос за дупакис, Анална Гъзбрък!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини