Гърция не е съгласна с предложението на ЕК за намаляване на потреблението на газ

  • 21 юли 2022 16:05

  • 456
  • 1
Гърция не е съгласна с предложението на ЕК за намаляване на потреблението на газ
©
Слушай новината Слушай новината

Гърция не е съгласна с предложението на Европейската комисия за намаляване на потреблението на природен газ с 15 процента, заяви днес говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому, съобщи АНА-МПА.

Иконому припомни предложенията, които направи още преди месеци гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, за облекчаване на последствията от безпрецедентното поскъпване на енергоносителите, които, както заяви говорителят, предлагат решение и на този проблем. 

Гръцката позиция беше потвърдена и от министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас пред радио Скай 100,3. Той каза, че Гърция, както и доста други европейски страни, е против предложението на Еврокомисията за задължително намаляване на потреблението на природен газ с 15 процента в случай на спиране на доставките от Русия. Скрекас обясни, че 70 процента от природния газ, който внася Гърция, се използват за производството на електрическа енергия и намаляването на потреблението би довело до проблеми за домакинствата и предприятията.

Германският енергиен регулатор: Оставени сме на милостта на Русия

Гръцкият енергиен министър каза още, че подобно действие не би допринесло за облекчаване на положението на северните страни като Германия и Австрия, които са изправени пред по-сериозен проблем.

Скрекас заяви, че Гърция вече е изразила несъгласието си с предложението на ЕК и същевременно е предприела всички необходими действия за осигуряването на достатъчни количества природен газ.

Въпросът ще бъде обсъден и ще се вземе решение на Съвета на министрите на ЕС, който ще се проведе на 26 юли, каза Скрекас.

Последвайте канала на

Калина Христова
456 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.21 | 16:14

1
само нашите посерковци се съгласяват на всеки уй, който им се предложи! такова некадърно и безхаберно правителство досега нещастната ни и изстрадала държава не е имала!

Добави коментар

Водещи новини