Чехия започна предлагането на втора бустерна доза от ваксините срещу COVID-19

  • 18 юли 2022 16:15

  • 425
  • 0
Чехия започна предлагането на втора бустерна доза от ваксините срещу COVID-19
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Втората бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 - на практика четвъртата инжекция, вече е достъпна за всички пълнолетни лица в Чехия, считано от днес, обяви чешкото министерство на здравеопазването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32999

Подсилващата доза може да бъде поставена от лекари или в болници без нужда от предварително записване на час. Единственото условие е третата ваксинация да е била направена преди повече от четири месеца, съобщава БТА.

Доц. Кунчев разкри ще бъдат ли затваряни заведенията

Хората над 60-годишна възраст и тези, които са от рискови групи, са посъветвани да се възползват от допълнителната инжекция, заяви чешкият здравен министър Властимил Валек, подчертавайки че ваксинацията е напълно доброволна.

Миналата седмица две европейски агенции - Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата -  призоваха държавите членки да започчнат да предлагат четвърта доза от ваксините срещу ковид.

Броят на заразените с COVID в Чехия напоследък се увеличава. Днес седемдневната заболеваемост достигна 101 на 100 000 души.

Мерките, въведени за ограничаване на разпространението на заразата бяха отменени през май. Засега се смята, че нови ограничения не са нужни, имайки предвид, че болниците в момента не са застрашени от претоварване, заяви чешкият премиер Петър Фиала. 

С население от над 10,5 милиона души Чехия е регистрирала 40 355 смъртни случаи, свързани с инфекцията.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
425 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини