Лондон разследва пазара на горива заради скока на цените 

  • 11 юли 2022 17:23

  • 616
  • 0
Лондон разследва пазара на горива заради скока на цените 
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Британската Службата за конкуренция и пазар (CMA) съобщи, че започва разследване на пазара на горива, където цените скачат, обезпокоена от нарастващата разлика между стойността на суровия петрол и тази на бензина и дизела на изхода на рафинериите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Увеличаването на тази разлика, която се утрои миналата година, се отразява на цените по бензиностанциите, като е добавило 24 пенса (28 евроцента) на литър, посочва ведомството в комюнике. Миналия месец във Великобритания зареждането на резервоар на средноголяма семейна кола струваше 105,29 британски лири (близо 129 евро), според асоциацията на потребителите. Инфлацията в страната е най-високата от 40 години.

Причини за този скок на цените са увеличеното търсене след отмяната на здравните ограничения, докато някои мощности на рафинериите бяха спрени по време на пандемията, както и войната в Украйна и санкциите срещу Русия, тъй като и двете страни са големи износителки на рафинирани продукти, според службата за конкуренцията.

Невъзможно е да се избегне световният натиск, тласкащ нагоре цените на горивата, но нарастващата разлика между стойността на петрола и цените на едро на бензина и дизела е обезпокояваща, посочи юридическата директорка на службата Сара Кардел, цитирана в комюникето. Службата е започнала задълбочено пазарно проучване, първите изводи от което ще бъдат публикувани през есента.

Унгария наложи ограничения за покупката на бензин

Според доклада на службата за конкуренцията разликата между цената на излизане от рафинерията и на бензиностанциите се променя, но остава около 10 пенса на литър.

Британското правителство обяви в края на март намаление на акцизите върху горивата в продължение на 12 месеца от 5 пенса на литър.

Константин Тодоров
616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини