Основаха нова лява политическа партия в Хърватия

  • 10 юли 2022 21:17

  • 618
  • 0
Основаха нова лява политическа партия в Хърватия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Членове на Асоциацията на социалдемократите и представители на Клуба на социалдемократите в хърватския парламент основаха нова, ляво ориентирана политическа партия – „Социалдемократи“. За председател на партията единодушно беше избран народният представител Даворко Видович, създател на програмата на партията и автор на идеята за нейното създаване. За заместник-председател е избран народният представител Домагой Хайдукович, а за секретар, отговарящ за международното сътрудничество – депутатът Давор Бернардич, бивш председател на СДП, съобщи БТА. 

Ръководството на новата партия се състои от бивши високопоставени членове на СДП, които бяха изключени от партията през октомври миналата година или напуснаха доброволно поради несъгласие с настоящото ръководство на СДП. 

Хърватия официално започва преговори за членство в ОИСР

Партия „Социалдемократи“ веднага става най-голямата опозиционна партия в хърватския парламент, където ще има 18 народни представители.

В своето първо обръщение към хърватската общественост, председателят на социалдемократите Даворко Видович отбеляза, че основаването на новата политическа партия не се дължи само на разпадането на СДП.

„Всички ние, които стоим пред вас, отдавна осъзнахме необходимостта в Хърватия да има автентична, модерна лява демократична партия, която да защитава старите ценности на социалдемокрацията и да ги осъществи чрез конкретна политическа дейност. Ние искаме да водим борбата за свобода и равенство на базата на тези ценности, защото днес човешките права, солидарността и социалната справедливост са застрашени. Това, което ще покажем е нов, различен политически стил, искаме приобщаващо а не разрушително общество!", изтъкна председателят на социалдемократите. 

След създаването на хърватската държава през 1991 г. Социалдемократическата партия е била на власт два пъти – в коалиция с още четири партии от 27 януари 2000 г. до 23 декември 2003 г., председател на партията – Ивица Рачан; и от 23 декември 2011 г. до 22 януари 2016 г., председател на партията – Зоран Миланович. 

Председателят на новата партия „Социалдемократи“ Даворко Видович е бил министър на труда и социалните грижи в правителството на Ивица Рачан.  

Мая Йорданова
618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини