Служители на парижки летища отмениха планираните за този уикенд стачни действия

  • 08 юли 2022 13:53

  • 302
  • 0
Служители на парижки летища отмениха планираните за този уикенд стачни действия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Служители на парижки летища гласуваха тази сутрин за отмяна на планираната стачка, след като получиха увеличение на заплатите от ръководството, установи журналист от Франс прес.

Те се събраха на общо събрание в "Роаси-Шарл дьо Гол" няколко часа преди началото на летните отпуски и постигнаха споразумение, предвиждащо общо увеличение с 3 на сто за всички служители на летищния оператор - групата "Аеропор дьо Пари - А Де Пе" (Groupe ADP).Освен това е било съгласувано увеличение на заплатите на 1800 служители, които са базовото равнище от 2019 г., се посочва в комюнике на синдиката "Се Же Те" (CGT).

Перспективата за отмяна на полети, засягаща хиляди пътници, се отдалечи още вчера с подписването на споразумение между "А Де Пе", който управлява парижките летища "Роаси", "Орли" и "Бурже" и пожарникарите на компанията. 

Стачката на пожарникарите, започнала на 30 юни, доведе миналата седмица до отмяната на стотици полети пристигащи и заминаващи полети на водещото френско летище "Роаси".

Главното управление на гражданската авиация ((DGAC) отмени превантивно тези полети в името на сигурността: заради по-малкото пожарникари на разположение се наложи да бъдат затворени част от пистите на "Роаси".

Какви са правата ни при закъснял или отменен полет?

Тази мярка няма да бъде необходима този уикенд, който поставя началото на лятната ваканция във Франция, потвърди говорител на гражданската авиация.

"А Де Пе", която е под държавен контрол, не даде подробности за споразумението с пожарникарите, а преговорите с други служители, които депозираха предизвестие за стачка от петък до неделя включително продължават в конструктивен дух. 

Калина Христова
302 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини