ЕЦБ: Банките в еврозоната биха загубили 70 милиарда евро при климатични аномалии

  • 08 юли 2022 13:01

  • 387
  • 0
ЕЦБ: Банките в еврозоната биха загубили 70 милиарда евро при климатични аномалии
©
Слушай новината Слушай новината

Евентуален внезапен скок на цените на въглеродните емисии през настоящата година, в съчетание с климатични аномалии като наводнения и суши, биха довели до загуби от най-малко 70 милиарда евро (71,1 милиарда долара) за най-големите банки в еврозоната. Това съобщи Европейската централна банка, въз основа на данни от първия си климатичен стрес тест на банките в еврозоната, предаде Ройтерс.

Централната банка също така предупреди, че оценката й значително подценява действителните загуби за 41 банки, попадащи в извадката, тъй като стрес тестът се фокусира само върху кредитния и пазарния риск, и не отчита косвени ефекти, какъвто би бил последвалият икономически спад.

Банките, както и различни други компании, са под нарастващ натиск от своите акционери и от екологични организации, за да предприемат бързи действия, чрез които да намалят въглеродния си отпечатък. 

ЕЦБ не очаква стагфлация в Еврозоната

Тестът на ЕЦБ установи още, че повечето банки от еврозоната не разполагат с рамка за моделиране на климатичния риск и обикновено не го вземат предвид, когато отпускат заеми. Те трябва спешно да увеличат усилията си за измерване и управление на климатичния риск, като запълнят текущите пропуски в данните си и възприемат добрите практики, които вече съществуват в сектора, каза председателят на Европейския банков орган Андреа Енрия.

Констатациите, произтичащи от стрес теста няма да окажат влияние върху размера на капитала, който банките са задължени да притежават, и ще се включат към надзора им само "от гледна точка на качеството".

ЕЦБ извършва този отделен "тематичен преглед", за да прецени напредъка на банките към интегрирането на климатичния и екологичния риск в техните бизнес операции. Банката очаква те да отговорят на критериите й най-късно до края на 2024 г.

"Банк дьо Франс" (Banque de France) беше първата сред централните банки, която предприе "климатичен" стрес тест на банки и застрахователи миналата година, а след това я последва и "Банк ъв Ингланд" (Bank of England).

Последвайте канала на

Калина Христова
387 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини