Как ще бъде определен нов премиер на Великобритания след оттеглянето на Борис Джонсън?

  • 07 юли 2022 16:12

  • 688
  • 1
Как ще бъде определен нов премиер на Великобритания след оттеглянето на Борис Джонсън?
© Getty images (архив)

След като британският министър-председател Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е обяви, че подава оставка, започва търсенето на нов премиер, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Процесът за определяне на приемник на Джонсън е следният:

- Кандидатите трябва да бъдат номинирани от други двама депутати на консерваторите.

- Депутатите от Консервативната партия провеждат поредица от гласувания за отсяване на кандидатите. Всеки път от парламентаристите се иска да гласуват тайно за подкрепяния от тях кандидат, а събралият най-малко гласове, отпада.

- Процедурата се повтаря, докато останат двама кандидати. Досега гласуванията са се провеждали във вторник и четвъртък.

- За окончателните двама кандидати по-широката членска маса на Консервативната партия гласува по пощата, а победителят става нов партиен лидер.

- Лидерът на партията с мнозинство в Камарата на общините е фактически премиер. Не е необходимо той или тя да свиква предсрочни избори, но има правомощие да го направи.

Колко време може да отнеме процесът?

Продължителността на лидерската надпревара може да бъде различна в зависимост от броя на кандидатите. Тереза Мей стана лидер по-малко от три седмици след оставката на Дейвид Камерън през 2016 г., а всички други кандидати отпаднаха в средата на надпреварата.

Джонсън се изправи срещу бившия здравен министър Джереми Хънт на гласуването сред партийните членове, за да замени Мей през 2019 г. Джонсън зае поста два месеца след като Мей обяви намерението си да напусне.

Борис Джонсън: Партията ще реши кой ще е новият ѝ лидер и премиер на страната ни

Валери Зайцев
688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.07 | 16:33

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини