Борис Джонсън подава оставка. С кои скандали ще го запомним?

  • 07 юли 2022 12:41

  • 2284
  • 2
Борис Джонсън подава оставка. С кои скандали ще го запомним?
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Този път Джонсън не успя да се спаси: след три години на поста британският премиер подава оставка. Луксозни ремонти, партигейт и куп други провинения: списъкът със скандалите и аферите около него е дълъг. "Дойче веле" ги припомня. 

Британският министър-председател Борис Джосън се е съгласил да се оттегли, става ясно от публикация на БиБиСи. Днес той подава оставка като лидер на консерваторите. А на премиерския пост Джонсън ще остане до есента, става ясно от информацията на британската медия. През годините той преодоля множество скандали, последният обаче се оказа фатален за правителството му. 

Борис Джонсън хвърля оставка

Луксозен ремонт

Джонсън си навлече критики през април 2021 година, когато стана ясно, че в жилището, в което живее със семейството си на "Даунинг стрийт" 11, е извършен луксозен ремонт. Премиерът твърдеше, че е заплатил за него с лични средства, но се оказа, че за целта са били използвани средства от частно дарение за консервативната партия. Тъй като дарението не е било декларирано по надлежния ред, партията му бе глобена. 

Четирима съветници на Борис Джонсън подадоха оставки и отправиха обвинения

Луксозна почивка

Само месец след това, през май 2021, парламентарна комисия разследва неясното финансиране на една от почивките на премиера. С тогавашната си годеница и днешна съпруга Кари Саймъндс той е прекарал Коледата през 2019 на частния остров Мустик. Разходите за почивката са били платени от бизнесмена Дейвид Рос, който е и дарител на консервативната партия. След разследването, продължило месеци, комисията стигна до заключението, че Джонсън е дал коректна информация за финансирането на оспорваното луксозно пътуване. 

Скандалът с лобизма

През декември 2021 година депутатът от торите Оуен Патерсън беше принуден да се оттегли заради неправомерно лобиране. Малко преди това - през ноември - Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е се намеси в аферата, опитвайки се да спре процедурата срещу Патерсън. Но след като в консервативните редици се надигна възмущение, премиерът даде крачка назад. Впоследствие консерваторите изгубиха избирателния окръг, в който Патерсън ги представляваше. 

Лондонската полиция приключи разследването по скандала "Партигейт"

Пандемията и твърде бавната реакция

Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е бе подложен на остри критики и за политиката си по отношение на пандемията от коронавирус. През май 2020 година неговият съветник Доминик Къмингс, известен и като един от архитектите на Брекзит, си навлече неприятности заради предполагаеми нарушения на мерките. Въпреки обществената реакция Джонсън го подкрепи. В крайна сметка обаче Къмингс трябваше да се оттегли през ноември същата година. Бившият съветник на премиера впоследствие го обвини в "катастрофални" провали при овладяването на пандемията. В парламентарен доклад забавеното въвеждане на локдаун в началото бе обявено за "един от най-големите провали в областта на общественото здравеопазване" в историята на Великобритания.

"Партигейт"

Множеството партита по време на локдауна доведоха до вот на недоверие срещу Джонсън в собствената му партия. Той се проведе през юни. Премиерът спечели гласуването. Той многократно се извини за партита, които са били в пълен разрез с правилата, но отказа да подаде оставка. Заради участието си в едно от празненствата му бе наложена глоба, така той се превърна в първия премиер в британската история, който, докато е на поста, е глобен за нарушаване на закона. 

Британският парламент реши съдбата на премиера Борис Джонсън във вота на недоверие

В доклада си по аферата “Партигейт” високопоставената държавна служителка Сю Грей стигна до категорични заключения: според нея правителственото ръководство е отговорно за неправомерните действия по време на локдауна. Грей разкритикува многобройните нарушения на правилата и “прекомерната консумация на алкохол” в седалището на правителството.

Нов скандал, този път с дъх на алкохол, сполетя кабинета на Борис Джонсън

Последният скандал

В началото на юни заместник-главния организационен секретар на торитата Крис Пинчър подаде оставка, след като стана ясно, че е упражнил сексуално насилие върху двама мъже. И в миналото Пинчър е имал подобни провинения. Говорител на правителството първо отхвърли твърдението, че Джонсън е бил запознат с поведението на Пинчър.  Според бивш високопоставен служител обаче Джонсън вече е бил информиран за подобен инцидент още през 2019 г. Затова министър-председателят беше обвинен в лъжа. Джонсън призна, че назначаването на Пинчър е било грешка. 

Все повече депутати от партията на Борис Джонсън искат оставката му

В средата на май депутат от Консервативната партия вече беше временно арестуван по подозрение в изнасилване. Също през май бивш депутат от партията беше осъден на година и половина затвор за сексуално посегателство срещу малолетно лице. В края на април депутат от управляващата партия подаде оставка, след като гледаше порнографски клипове на мобилния си телефон в парламента.  

Дойче веле
2284 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
кадиров

2022.07.07 | 12:59

2
все тая тъпите британци и те като бу лгар истан са краварска колония така че нищо няма да се промени като го махнат тоя де белия

2022.07.07 | 12:55

1
Така е, загуби войната в Украйна. Загуби и контрола в източна европа в т.ч. България.

Добави коментар

Водещи новини