ЕП: Сърбия не може да се доближи до ЕС без да въведе санкции срещу Русия

  • 06 юли 2022 14:10

  • 1059
  • 4
ЕП: Сърбия не може да се доближи до ЕС без да въведе санкции срещу Русия
© getty images
Слушай новината Слушай новината

По време на дискусията в Европейския парламент по годишния доклад на Владимир Билчик за Сърбия европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич от Словения говори за постепенното привеждане на външната политика на Сърбия в съответствие с тази на ЕС, включително за въвеждането на санкции срещу Русия, както е направено от ЕС и от други страни, желаещи да се присъединят към блока, съобщи агенция ХИНА.

Ленарчич каза, че за Сърбия е важно да намали зависимостта си от руския газ, в което ЕС й помага, например чрез финансиране на интерконекторна  връзка с газопровода в България.

Докладът, който се очаква да бъде приет днес, потвърждава ангажимента на ЕС към членството на Сърбия и критикува страната за ограничените свободи на медиите и атаките срещу политически опоненти.

В доклада сръбските власти са призовани да разследват престъпната група, ръководена от Велко Беливук и да разрешат въпроса с незаконното унищожаване на частна собственост в белградския квартал Савамала. Критикувана е липсата на достъп до югославските исторически архиви, особено тези, отнасящи се до югославската служба за сигурност УДБА.

51 процента от сърбите са против влизането на страната в ЕС

Евродепутатите в дискусията си вчера до голяма степен бяха съгласни, че Сърбия все още трябва да направи много по пътя към членство в ЕС, с акцент върху консолидирането на демократичните институции и отслабването на отношенията с Русия.

Някои от евродепутатите възразиха срещу това, което сметнаха за снизходителен тон на доклада, отбелязвайки, че това може да отчужди страната. Българският евродепутат Александър Йорданов, член на ЕНП, говори за „сръбския свят“, фраза, често споменавана от сръбския министър на вътрешните работи Александър Вулин, оприличавайки я на хегемонистичната политика на Кремъл.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1059 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Нннн

2022.07.08 | 13:17

4
Нали ценяхте мнението. Който е възмутен да налага санкции, но май стана насила. Да го духа ЕС
Stamatis

2022.07.06 | 14:45

3
Ще изкарат зимата с руския газ!На пролет ще се поослушат и ще вземат решение!Ние, гордите какво ще правим зимъска. Обещават едно за газа, но май отива на лошо!
зсгздгрдг

2022.07.06 | 14:19

2
Сръбският обор е като руската ко.чина, също толкова мизерен и смрадлив!!! Скоро сърбежите и македонците ще усетят големия кОр да ги гъделичка по ан.алите!!! Макетата няма да станат член на ЕС никога, т.е. ще си останат със сръбските пед.али на опашката-завинаги!!!
хахаха

2022.07.06 | 14:17

1
като наложи санкции ще бъде суверенно решение на самата държава, не го правят под натиска на евроджендерете в момента водени от най-гнусните либерасти като урсула, макрон и т.н направили ги васали на краварите

Добави коментар

Водещи новини