Премиерът Мицотакис пред ЕП: Гърция защитава своите граници при пълно зачитане на основните човешки права

  • 05 юли 2022 21:13

  • 3549
  • 1
Премиерът Мицотакис пред ЕП: Гърция защитава своите граници при пълно зачитане на основните човешки права
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

„Гърция през 2022 г. не прилича на страната от 2015 г.“, подчерта министър-председателят Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. в обръщението си към Европейския парламент.

Позовавайки се на референдума от 2015 г., който се проведе също на 5 юли, Мицотакис каза, че „той нанесе почти фатален удар и само когато се изправи пред перспективата за неизпълнение на задълженията, тогавашното правителство отстъпи. Но цената беше висока; банките затвориха, капиталов контрол и ненужен трети меморандум, който доведе до нов кръг от строги мерки."

Реджеп Ердоган: Няма да срещна с Кириакос Мицотакис, докато той не се стегне

Мицотакис също отбеляза, че "през ​​последните три години Гърция има правителство, което я води към нова ера".

Нищо в Европа или в Гърция не е същото от началото на второто десетилетие на 21-ви век, каза Мицотакис и се позова на безпрецедентните промени, настъпващи в целия свят, предизвикани от „непровокираната руска инвазия в Украйна“, като същевременно подчерта, че войната се е върнала в Европа.

Той също така говори за смущенията на енергийните пазари и инфлацията, които обсаждат всички европейски правителства, докато в някои страни кошмарът от недостиг на храна се завръща.

Мицотакис каза, че конфликтът в Украйна е повратна точка в курса на Европа и че Европа трябва да помогне за предотвратяването на риска в бъдеще други потенциални размирници да се опитат да имитират сегашните обстоятелства. „Това в голяма степен се отнася за Гърция и Кипър“, каза Мицотакис, имайки предвид постоянното агресивно отношение на Турция.

"Отговорът на неподкрепените с факти аргументи на Турция идва от реалността и международното право. Ние противодействаме на нейната агресивност със собствената си подготвеност", каза гръцкият премиер.

Той подчерта, че Гърция няма да толерира никакъв спор за нейния национален суверенитет и териториална цялост. „Сигурен съм, че ще сте на наша страна в тази постоянна борба. Държим вратите си затворени за заплахи и държим прозорците си отворени за мирни обсъждания. Различията между страните се разрешават с международното право като насока, а не чрез тормоз,“ той каза.

Турция, добави той, „инструментализира миграционната криза през март 2020 г.“. Гърция, отбеляза той, „защитава своите граници при пълно зачитане на основните човешки права“.

Премиерът Мицотакис се среща с председателя на Европейския парламент Мецола

Министър-председателят Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. се срещна във вторник с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, преди да говори на пленарната сесия на Европейския парламент.

По време на срещата им Мицотакис спомена националната програма за подпомагане на домакинствата и бизнеса да се справят с по-високите цени на електроенергията и повтори предложението си за отделяне на цените на едро на природния газ от крайната цена на електроенергията за потребителите. Освен това той подчерта, че Гърция може да служи като център за трансфер на енергия за по-широкия регион на Балканите и Европа.

Ердоган: От първата четвърт на 2023 г. природен газ от находищата в Черно море ще се използва от турските домакинства

Мицотакис посочи също напредъка на Гърция в икономиката, подчертавайки широкия обхват от структурни реформи за подобряване на конкурентоспособността и социалното сближаване.

 

Мая Йорданова
3549 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.05 | 22:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини