Макрон: Ядрената сделка с Иран трябва да бъде съживена

  • 05 юли 2022 18:00

  • 783
  • 1
Макрон: Ядрената сделка с Иран трябва да бъде съживена
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на днес заяви, че трябва да бъде постигнат успех на преговорите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. между световните сили и Иран, като се вземат предвид интересите на регионалните партньори, включително Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Трябва да защитим това (ядрено) споразумение (с Иран). И да вземем предвид интересите на нашите приятели в района, преди всичко на Израел", заяви Макрон пред репортери на обща пресконференция с израелския премиер Яир Лапид.

Лапид призова Макрон отново да разгледа предложение от 2018 г. за нова сделка за иранската ядрена програма, като каза, че сегашната дипломатическа безизходица създава опасност от оръжейна надпревара в Близкия изток.

„През 2018 г. Вие бяхте първият световен лидер, говорил за необходимостта от нова сделка с Иран“, заяви израелският премиер, обръщайки се към френския президент.

„Вие бяхте прав тогава и сте още по-прав днес“, каза Лапид. „Сегашната ситуация не може да продължава по този начин. Това ще доведе до ядрена оръжейна надпревара в Близкия изток, която би заплашила световния мир“, заяви той.

Служебният премиер на Израел замина на визита в Париж 

Макрон не спомена своите изказвания от 2018 г., направени преди тогавашният американски президент Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка, известна като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД).

„Бих искал отново да Ви напомня за нашето желание да приключим преговорите за възобновяване на спазването на СВПД колкото се може по-скоро“, заяви Макрон.

„Ние сме съгласни с Израел, че това споразумение няма да бъде достатъчно за ограничаване на дестабилизиращите дейности на Иран, но аз продължавам да съм по-убеден отвсякога, че един Иран, който би бил на прага да стане ядрена (сила), може да действа по още по-опасен начин“, каза той.

Константин Тодоров
783 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.05 | 19:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини