ЕК потвърди: България е засегната от намалението на парите, отпускани по Плана за възстановяване

  • 05 юли 2022 15:51

  • 1196
  • 3
ЕК потвърди: България е засегната от намалението на парите, отпускани по Плана за възстановяване
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

При преразпределението на безвъзмездните европейски средства по програмите за икономическо възстановяване от пандемията България е засегната от намаление на заложените суми. Това потвърдиха за БТА от пресслужбата на Европейската комисия.

Уточнява се, че промяната настъпва съобразно решенията от 2020 г. на най-високо равнище средствата да бъдат разпределяни според последиците от пандемията за икономиките на отделните държави в ЕС.

При последвалото преразпределение са били използвани данни на Евростат. 

На 4 май Съветът на ЕС одобри оценката на българския план и за да получи плащания от европейския бюджет, нашата страна ще трябва да съгласува с ЕК допълнителни правни документи, уточнява комисията.

Финансовото министерство отговори на Борисов за Плана за възстановяване

Първо ще бъде подписано споразумение за финансиране с условията за плащане, а след това ще бъде сключена договореност за действие, за да се определят целите и начините за отчитане на изпълнението.

Комисията пояснява, че в различните държави времето за изминаване на тези стъпки може да бъде от няколко седмици до няколко месеца. Едва когато документите бъдат завършени, ЕК ще може да приеме първите заявки за плащания.

Срокът за произнасяне ще бъде два месеца, а след това Съветът на ЕС ще трябва да даде оценка в рамките на месец, за да бъдат извършени плащанията към нашата страна.

Виолета Симеонова
1196 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
селянина с колелото

2022.07.05 | 16:21

3
Има някой за еб.не, но кой е той ?
тггт

2022.07.05 | 16:18

2
нищо не разбрах обяснете на простото население по прост начин
PaulaFox

2022.07.05 | 15:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини