Европейският парламент ще гласува утре становището си за приемане на Хърватия в еврозоната

  • 04 юли 2022 17:52

  • 493
  • 4
Европейският парламент ще гласува утре становището си за приемане на Хърватия в еврозоната
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент ще обсъди тази вечер положителното становище на Европейската комисия и на Съвета на ЕС за приемане на Хърватия в еврозоната от 1 януари догодина. Това сочи дневният ред на тазседмичното заседание на евродепутатите в Страсбург, предаде БТА.

В сряда ЕП ще гласува дали одобрява предложението на ЕК за включване на ядрената и газовата енергетика в списъка на природосъобразните икономически дейности. Решението е свързано с възможността за подкрепа от европейския бюджет и от частни инвеститори на дейности, които щадят околната среда.  В средата на юни евродепутатите от две парламентарни комисии приеха възражение срещу предложението и ЕП може да го отхвърли с абсолютното мнозинство от 353 гласа.

Утре ЕП ще гласува окончателно новите правила за по-безопасно и по-отворено цифрово пространство за потребителите, и за по-справедлив цифров пазар за дружествата. Предвижда се онлайн платформите - като социалните медии и онлайн магазините - да предприемат мерки за защита на потребителите от незаконно съдържание и стоки. Големите технологични фирми ще трябва да предотвратяват разпространението на дезинформация. 

Хърватия се приближава до приемането си в Шенген

Промените засягат също нелоялните практики, прилагани от най-големите онлайн платформи, действащи като "пазачи на информационния вход" (gatekeepers) на цифровия пазар, като например социалните мрежи, месинджърите и търсачките, се посочва в съобщение на ЕП. Целта е да се установят равнопоставени условия на конкуренция, за да се насърчат растежът и иновациите, както и по-големият избор на услуги за потребителите.

В сряда евродепутатите ще обсъдят връзките на руското правителство с европейските екстремистки и популистки партии на фона на войната в Украйна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
493 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.07.04 | 20:57

4
Банановият танц на Джоузефин Бейкър

2022.07.04 | 20:28

3
Русия , Китай , Северна Манджурия ръкопляскат : Личната секретарка на Министър Председател с пълен достъп до електронните подписи взе да празнува заради 12000 ЩД

2022.07.04 | 19:56

2
бориславата от най-централният офис на цялата ни държава : договор за услуга 12000 щд . С пълен елетронен подпис достъп до всичко , без ицключение .

2022.07.04 | 18:42

1
Значи , имаме първокачествен шпионски скандал от ранглистата на такива , а говорим за 12000 долара ?

Добави коментар

Водещи новини