Германия регистрира два нови случая на африканска чума по свинете

  • 04 юли 2022 13:06

  • 404
  • 1
Германия регистрира два нови случая на африканска чума по свинете
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Още два случая на африканска чума по свинете (АЧС) бяха потвърдени във ферми в Германия, съобщи федералното министерство на земеделието на страната, цитирано от Ройтерс.

Единият е в западната провинция Долна Саксония - важен регион за свиневъдството на страната, който досега беше подминаван от болестта, а другият - в източната провинция Бранденбург, където АЧС беше откривана и преди.

Около 280 свине и 1500 прасенца във фермата в Емсланд, Долна Саксония ще бъдат заклани, съобщи министерството на държавните ферми на Долна Саксония.

Китай и редица други купувачи на свинско месо забраниха вноса от Германия през септември 2020 г., след като беше потвърден първият случай на болестта при диви животни.

Откритиването на болестта и във фермите ще направят по-трудно за страната премахването на забраните за износ, казват анализатори.

Болестта не е опасна за хората, но е фатална за свинете. Много страни налагат забрани за свинско месо от региони, където тя е налице, изкривявайки световната търговия с храни.

Смята се, че дивите свине, идващи в Германия от Полша, са разпространили АЧС в източните провинции на страната Бранденбург и Саксония, където са регистрирани над 2000 случая при диви животни.

Африканска чума по свинете плъзна в Италия

Германското правителство се стреми да ограничи и изкорени болестта на изток отчасти чрез намаляване на популацията на диви свине.

Но големият брой животни в страната, които се скитат на големи разстояния, затруднява ограничаването.

През май беше открит друг случай на АЧС във ферма в южногерманската провинция Баден-Вюртемберг.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
404 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мери

2022.07.04 | 14:38

1
Да си ядат ушите тъпите германци.

Добави коментар

Водещи новини