Увеличеният брой на новите случаи на COVID-19 в Германия буди безпокойство на фона на прогнози за тежка есен

  • 02 юли 2022 21:07

  • 2315
  • 3
Увеличеният брой на новите случаи на COVID-19 в Германия буди безпокойство на фона на прогнози за тежка есен
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

В Германия расте безпокойството, че след края на лятото ще има нова вълна на заразени с коронвируса. Официални данни от днес показват, че коефициентът на заболеваемост вече бележи ръст, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31983

Институтът "Роберт Кох" съобщи, че общонационалният седемдневен коефициент на заболеваемост е 696,5, тоест малко по-висок от показателите от предишния ден (682,7) и значително по-висок спрямо миналата седмица (632,9).

Макар че коефициентът на заболеваемост вече не се възприема като надежден индикатор за броя на инфекциите - основно, защото много хора с КОВИД-19 вече не си правят писиар тестове - някои си задават въпроса дали Германия не трябва да предприеме мерки за борба с есенната вълна, отбелязва ДПА. "Ще бъде тежка есен, трябва да сме готови", каза снощи пред телевизия А Ер Де здравният министър Карл Лаутербах. "Ще имаме големи затруднения с щама ВА.5, който сега се разпространява у нас", каза министърът и добави, че големият брой новозаразени може да претовари здравната система.

Двойно повече заразени с коронавирус в Германия през последната седмица

Води се дебат дали да се взимат нови мерки,  а освен това директорът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер е критикуван заради допуснат според някои "хаос в данните" по време на пандемията. Водещ член на Свободната демократическа партия (СвДП), една от партиите в управляващата коалиция, каза, че Вилер трябва да подаде оставката заради липсата на данни за ефективността на някои антиковидни мерки през последните две години. Министърът на здравеопазването защити Вилер и заяви, че му има "пълно доверие".

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
2315 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
пу да ева

2022.07.02 | 22:28

3
макя им шашова, пак сакат да печелят пари от един обикновен коронавирус, грип и настинки

2022.07.02 | 21:35

1
Заради протестите и окачените безброй снимки на починалите от ваксината навън, за да видят всички ,тъй като както навсякъде медии и власти мълчат!

2022.07.02 | 21:43

2
Какво пишеш бе психар. Не ти се разбираа

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини