Новите терминали на Германия за втечнен газ ще заработят в края на тази или началото на следващата година

  • 02 юли 2022 12:38

  • 862
  • 0
Новите терминали на Германия за втечнен газ ще заработят в края на тази или началото на следващата година
© Novini.bg/Canva

Германският министър на икономиката Роберт Хабек съобщи, че двата временни терминала за втечнен природен газ, подготвяни от страната му като част от отказа от руските енергоносители, ще влязат в експлоатация в края на тази или началото на следващата година, предаде ДПА.

Германското правителство нае четири плаващи терминала за втечнен газ, каза Хабек пред вестник "Велт ам зонтаг".

"Два от корабите ще бъдат на разположение още тази година и в края на тази или началото на следващата година ще бъдат базирани във Вилхелмсхафен и Брунсбютел", посочи той пред изданието.

Темповете, с които се извършват отказът от руския природен газ и преминаването към втечнен газ, "са невиждани за Германия", каза Хабек.

На този фон Москва значително намали доставките на синьо гориво за Германия по съществуващите газопроводни тръби, докато Берлин усилено търси нови енергийни източници.

Ръководителят на Федералната мрежова агенция, която упражнява надзора върху мрежите за енергийни доставки в Германия, изрази днес опасения, че руските газови доставки може напълно да спрат.

Предстоящият планов ремонт на газопровода "Северен поток 1" може "по политически причини да се проточи по-дълго от предвиденото", заяви Мюлер в интервю за изданията от медийната група "Функе".

Той призова населението да намали енергийното си потребление.

Радина Лазарова
862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини