В Германия се очаква ново поскъпване на храните

  • 01 юли 2022 15:34

  • 945
  • 1
В Германия се очаква ново поскъпване на храните
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Потребителите в Германия са изправени пред ново повишаване на цените на храните през следващите месеци, сочи проучване на икономическия институт "Ифо" (Ifo), цитирано от ДПА.

Почти всяка верига от магазини за хранителни и за луксозни стоки в Германия планира да вдигне цените, отчитат от института за икономически изследвания в Мюнхен. Неговият индекс, който следи очакванията за движението на цените в тези сегменти от търговията на дребно, е достигнал 98,9 пункта при максимално ниво от 100 пункта. 

По-голямата част от анкетираните от други сегменти на търговията на дребно в Германия също са отговорили, че планират да увеличат цените. При тях съответният индекс на "Ифо" се е покачил от 75,5 на 78,6 пункта.

"Това означава, че нивата на инфлацията вероятно ще останат високи засега", отбеляза икономическият експерт в "Ифо" Тимо Волмерсхойзер. Според него обаче са налице сигнали, които показват, че инфлацията може постепенно да отслабне до края на годината.

"Причина за това твърдение е фактът, че ценовите очаквания при участниците в някои сектори от икономиката намаляват за втори пореден път", каза Волмерсхойзер. Става дума за промишлеността, строителството и търговията на едро, уточни икономическият експерт. 

Германия е запълнила над 60 процента от капацитета на хранилищата си за природен газ

Константин Тодоров
945 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.19 | 19:27

1
Вижте колко взима един немец а ние сме най големите мърши

Добави коментар

Водещи новини