Емил Радев: Очакваното предложение на ЕК за признаване на родителството не трябва да засяга националното законодателство

  • 30 юни 2022 15:17

  • 514
  • 1
Емил Радев: Очакваното предложение на ЕК за признаване на родителството не трябва да засяга националното законодателство
© Представителство на ЕК в България
Слушай новината Слушай новината

Очакваното законодателно предложение на Европейската комисия за признаване на родителството и свързаните с него съдебни решения при трансгранични ситуации не трябва да води до промени в националните материалноправни норми на държавите-членки. Това коментира българският евродепутат от ГЕРБГЕРБГЕРБ е дясноцентристка популистка, консервативна и проевропейска политическа партия в/ЕНП Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), който представлява Комисията по правни въпроси на ЕП на заседание на Мрежата на комисията по петиции, цитиран от Представителството на ЕК в България.

Повод за дебата беше съвместната работа на двете комисии по темата за законното родителство в ЕС.

„Понастоящем няма инструмент за международно признаване на родителството и установяването му се урежда от националното законодателство”, отчете българският евродепутат.

Дете с две майки ще получи акт за раждане в София

Той припомни позицията на Комисията по правни въпроси по повод внесени петиции, че съгласно Договорите на ЕС материалното право относно семейните въпроси и правния статут на лицата попада в компетентността на държавите-членки. „Към момента Регламент (ЕО) № 2201/2003 на Съвета от 27 ноември 2003 г. относно юрисдикцията и признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и въпросите на родителската отговорност („Регламент Брюксел IIa”) не се прилага за установяване или оспорване на отношения родител – дете и за решения за осиновяване”, посочи Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Той отбеляза, че някои държави-членки прилагат своите национални стълкновителни правила за признаване на публични документи за родителство, но техните решения се различават съществено по отношение на това кое право следва да се прилага – дали законът за гражданството или например правото на обичайното местопребиваване.

Новата законодателна инициатива на Европейската комисия, която се очаква да бъде обявена през есента, ще търси решение на част от тези проблеми. Тъй като законодателството в областта на семейното право остава в компетенциите на държавите- членки, предложението на ЕК за улесняване на взаимното признаване на родителството между страните в ЕС ще се основава на съдебното сътрудничество по граждански дела и мерките в сферата на семейното право с трансгранични последици. Новите общи правила ще бъдат насочени към признаване на родителството в случаите, когато семейства с деца пътуват в рамките на ЕС, преместват се в друга страна-членка или се връщат в съответната държава по произход.

„Надявам се, че законодателното предложение ще бъде съобразено в максимална степен със защитата на интересите на детето и неговите основни права”, заяви пред колегите си Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Мая Йорданова
514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
✠❤KЮ oт Tyмбa Дъгe❤ yerl.org/CMqs7

2022.06.30 | 17:11

1
☞Дoлy мaфиятa!: yerl.org/LrADO ☞Дoмyз-koпeлдaцитe-cлyги нa Caтaнaтa, тяxнaтa мaмa cвинckъ дъ ибъ, ca блokиpaли „uni.su“! ☞Ha Aлekcaндъp Cтaмбoлийckи ca мy взeли глaвaтa щoтo пoдпиcaл cъc Cъpбия, чe Бългapия нямa пpeтeнции kъм Makeдoния и ocвeн тoвa cpъбckaтa apмия дa мoжe дa влизa дo 40 kилoмeтpa нa бългapcka тepитopия дa гoни чeтитe, koитo ca ce бopили зa oсвoбoждeниeтo нa Makeдoния. ☞Bpагoвeтe нa Бългapия и нa бългapckият нapoд, CATAНATA-Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo, Peцeдивиcтa-Ултракомунист-Нeо-Болшевик и Зakлeт-Bakcъp Цигaн-Коcтадин Коcтадинов, Moшeниk-Цигaн-Kиpy-Kypyлaпaциятa, Kpавътъ-Дoя и Mpaвoядa НАВЪЖЕТОOO!: yerl.org/K1PzA ☞Усещам Как с АРНАУТИТЕ ще си Делнем Освен Македония и Сърбия! ☞В aрхивa нa ocмaнcкaтa импeрия в Иcтaнбул имa пoимeннo избрoявaнe нa вceки житeл зa дaнъчнo oблaгaнe нa мaкeдoнcкaтa тeритoрия нa Бългaрия. ☞Никъдe, нa нитo eдин рeд нe e cпoмeнaтa държaвa Мaкeдoния или нaceлeниe мaкeдoнcкo. ☞Иcтинaтa чe cърбитe ca тeрoризирaли бългaрcкoтo нaceлeниe в Мaкeдoния, a в титoвa Югocлaвия прeз 1945г., ca ГOРИЛИ В ПEЩИ вceки кoйтo ce oпрeдeля кaтo бългaрин. ☞Насилствената македонизация в Пиринския край на България през 1944-1949 г.: yerl.org/dXVuh ☞Бългapитe-okyпaтоpи или cпaсители: yerl.org/e3ium ☞Бeлeзници и 3ATBOP зa Изeдницитe-Фeoдaли-Бългapoyбийци и НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ и ВPАГОВЕ нa Бългapия и нa бългapckият нapoд!: rb.gy/cw3xj9 ☞ЛИHЧ и Пyблични Ekзekyции нa бългapoyбийцитe oт ДC-Милициoнepo-AБпФK-Koтилoтo мy e мaйkaтa, вcичko дpyгo e тaшak!: rb.gy/lpqy1m

Добави коментар

Водещи новини