Икономиката на Великобритания е нараснала през първите три месеца на годината

  • 30 юни 2022 11:23

  • 273
  • 0
Икономиката на Великобритания е нараснала през първите три месеца на годината
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Икономиката на Великобритания през първите три месеца на 2022 г. е нараснала в съответствие с очакванията, информира Ройтерс.

Прогнозите за икономически растеж бяха направени преди инфлацията в страната да започне да се ускорява и да предизвика опасения от рецесия в Обединеното кралство, отбелязва агенцията. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) на петата по големина икономика в света се е увеличил с 0,8 процента през първото тримесечие на тази година в сравнение с последните три месеца на 2021 г., показват данните на британската статистика.

Според изчисления на ведомството във Великобритания същевременно е регистриран рекорден дефицит по текущата сметка през първите три месеца на 2022 г. Той се е увеличил до 51,7 милиарда бр. лири, което се равнява на 8,3 процента от БВП на страната.

Анализатори обаче очакват британската икономика да се свие през второто тримесечие на тази година поради галопиращата инфлация, която достигна 9,1 процента на годишна база и оказва негативно влияние върху търсенето, отбелязва Ройтерс.

Британската икономика е ускорила спада си през април

Управителят на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) Андрю Бейли заяви вчера, че е било "много ясно", че икономиката на Великобритания започва да забавя своя растеж. 

Той предупреди също така, че Великобритания ще бъде засегната по-тежко от други страни от инфлацията при енергийната криза в момента. 

Последвайте канала на

Калина Христова
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини