Свлачищата в Австрия взеха жертва, има човек в неизвестност

  • 29 юни 2022 17:58

  • 447
  • 0
Свлачищата в Австрия взеха жертва, има човек в неизвестност
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Един човек е загинал, а друг е в неизвестност в Австрия след свлачища, предизвикани от силни дъждове, заради които бяха затворени пътища и изолирани села, съобщавас БТА, като се позовава на властите.

Пороите през нощта нанесоха огромни щети в планинския окръг Вилах-Ланд, в южната австрийска провинция Каринтия, граничеща с Италия и Словения.

"Един местен жител за жалост е намерен мъртъв пред къщата си", съобщи за АФП говорител на полицията. Той не даде подробности, като само уточни, че загиналият е 82-годишен мъж.

Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Северна Турция

Спасителни екипи и военни издирват с помощта на няколко хеликоптера един човек, който пътувал с кола и е в неизвестност, каза представител на властите. Той  отбеляза, че има частично затрупани къщи, като точният им брой не е известен.

"Три села са напълно изолирани от света", заяви говорителката на Червеният кръст в Каринтия Мелани Райтер. Тя определи ситуацията като обезпокоителна.

На кадри се виждат улици, осеяни с отломки, и реки, излезли от коритата си.

Предупреждение за наводнения е издадено и за съседната австрийска провинция Залцбург, съобщи националната информационна агенция АПА.

За няколко часа на места е паднало количество дъжд, колкото за целия месец юни, каза Герхард Хоенвартер от метеорологичната служба на Австрия.

Тази седмица Австрия е обхваната от гореща вълна, съпътствана от силни бури. Увеличаването на екстремните метеорологични явления в Европа според учени е пряка последица от глобалното затопляне.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
447 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини