Клаус Йоханис: Енергийната криза бе старателно подготвена от Русия

  • 29 юни 2022 13:11

  • 1090
  • 5
Клаус Йоханис: Енергийната криза бе старателно подготвена от Русия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

"Енергийната криза не е резултат от войната, която Русия започна, а се случи в рамките на подготовката за тази атака. Кризата беше старателно подготвена от Русия и осъществена. За съжаление, кризата ще продължи“, заяви днес румънският президент Клаус Йоханис, който е в Мадрид за участие в срещата на върха на НАТО, съобщава телевизия Диджи 24.

Йоханис коментира, че цените в енергетиката ще останат високи, а кризата ще продължи.

Зависимостта от руския петрол и газ трябва да се промени, а промените няма да се случат от днес за утре. Голяма част от петрола и газа идва по тръбопроводи, които не могат да бъдат заменени бързо, каза Йоханис.

Имаме обща платформа, създадена от Европейската комисия за закупуване на газ, вероятно това ще се случи и за петрола, за да се намерят алтернативни източници. Доставчиците на нефт и газ са наясно, че тук може да се реализира доходоносен бизнес, в резултат на което цените на всички продукти в световен мащаб се повишиха значително и при сегашното положение ще продължат да растат, коментира румънският президент.

Той посочи, че това ще се отрази на всички в дългосрочен план. 

„Неизбежно е тези суровини да поскъпнат, докато не намерим алтернативни пътища, алтернативни доставчици, жизнеспособни алтернативни пътища за доставка, които да доведат до стабилизиране на цената“, каза Йоханис.

Румъния има „много конкретни“ очаквания от срещата на върха на НАТО, каза още президентът и изброи значителното укрепване на Източния фланг, увеличаването на броя на съюзническите войски в района, обявяването на Черно море за зона от стратегически интерес, разглеждането на Русия като сериозна заплаха за Алианса и превръщането на бойните групи в бригади, съобщава Аджерпрес.

Йоханис каза още, че Румъния подкрепя политиката на "отворени врати" във връзка с кандидатурите на Швеция и Финландия.

Швеция и Финландия ще бъдат поканени днес да се присъединят към НАТО

Калина Христова
1090 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Болгара

2022.07.03 | 22:41

5
Е как тя Русия е виновна за всичко, Мамито ви аглосаксонска
Клаус Йоханис

2022.06.29 | 15:33

4
И на Вас ли някой от североизток се изходи в гащите??
Cemil Chobana

2022.06.29 | 14:29

3
Кризата е подготвена от еврейските масони. Русия и САЩ са съюзници колкото и странно да изглежда за нормалния заблуден европейски човек.

2022.06.29 | 13:52

2
ФИНЛАНДСКИ КОРУМПИРАН ТЪПАК
хахаха

2022.06.29 | 13:34

1
криза, която е заради санкциите срещ русия, които се връщат като бумеранг към малоумните джендеро-либерасти васали на краварите

Добави коментар

Водещи новини