Румънският парламент свали имунитета на бивш министър заради разследване за злоупотреба със служебно положение

  • 28 юни 2022 21:37

  • 1809
  • 0
Румънският парламент свали имунитета на бивш министър заради разследване за злоупотреба със служебно положение
© Getty (архив)

Румънският парламент свали днес имунитета на бившия министър на земеделието Адриан Кесною, за да бъде разследван за злоупотреба със служебно положение, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

Решението в Камарата на депутатите бе прието с 251 гласа „за“ и 25 „против“, а два гласа бяха анулирани.

Адриан Кесною подаде оставка миналата седмица, след като антикорупционната агенция поиска отнемане на имунитета му, за да бъде разследван.

Румънският министър на земеделието подаде оставка след обвинения в корупция

Кесною, който е член на Социалдемократическата партия, се оттегли от формацията и заяви, че иска имунитетът му да бъде свален, защото не е извършил „никакво деяние от наказателен или корупционен характер“ и е вършил работата си "с почтеност и посветеност".

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) разследва бившия министър в злоупотреба със служебно положение. Според прокурорите съществуват подозрения, че в периода 9 февруари-11 април министърът е накарал лице на негово подчинение, по това време член в няколко изпитни комисии, да разкрие пред доверено лице на министъра темите за писмени изпити, на които трябвало да се явят кандидатите за четири конкурса за различни длъжности, включително изпълнителен директор на окръжна дирекция.

Темите по-късно стигнали до "одобрените" от министъра лица, като трима от тях успели да спечелят конкурсите за съответните длъжности.

Според НДБК след намеса на Адриан Кесною един от кандидатите бил одобрен от членовете на комисията, макар че нямал необходимия брой точки. В резултат на това лицето е било назначено за началник на служба и е получило до момента приходи от заплати в размер на 33 782 леи (13 360 лева), се посочва в съобщението.

 

Валери Зайцев
1809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини