Норвежки съд наложи предварително задържане за срок от четири седмици на заподозрения за стрелбата край гей бара в Осло

  • 27 юни 2022 20:41

  • 458
  • 0
Норвежки съд наложи предварително задържане за срок от четири седмици на заподозрения за стрелбата край гей бара в Осло
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Норвежки съд наложи предварително задържане за срок от четири седмици на заподозрения за стрелбата край гей бар в Осло, когото полицията описва като ислямист с лабилна психика, предаде АФП, цитирана от БТА.

43-годишният Заниар Матапур няма да може да контактува с външния свят до 25 юли, реши районният съд в Осло. Той е заподозрян, че е открил огън край гей бар в центъра на норвежката столица, при което са загинали двама мъже, на възраст 54 и 60 години. Ранени са били 21 души.

Нападението бе извършено по време на празнуване по повод предстоящия парад на ЛГБТ.

Норвежец с ирански произход е заподозреният за стрелбата в гей бар в Осло

Норвежката полиция продължава да се опитва да изясни мотивите за нападението. Матапур, който е заподозрян в терористичен акт, убийство и опит за убийство, отказва да даде показания на този етап, като според адвоката му той се опасява, че записите на разпита му може да бъдат манипулирано от следователите.

Очаква се експертите да се произнесат по въпроса за психичното му здраве, за да се определи дали той може да носи наказателна отговорност. Заподозреният е бил в полезрението на норвежкото контраразузнаване от 2015 г. поради опасения за радикализация. Според полицията той е част от "ислямистка екстремистка мрежа".

Полицията работи по няколко хипотези - атентат по идеологически мотиви, мотивирано от омраза престъпление, насочено срещу хомосексуалната общност, действия свързани с психично разстройство, или дори комбинация от повече от един фактор.

Контраразузнаването уверява, че не е открило признаци за "свързани с насилие намерения", когато службите са разговаряли с него миналия месец. Министърката на правосъдието Емили Енгер Мел заяви, че ще бъде направена оценка на начина, по който полицията и контраразузнаването са се справили със случая.

Матапур е пристигнал в Норвегия като дете, а според медиите днес е семеен с дете и се издържа от социални помощи. Срещу него са били предявявани обвинения няколко пъти, за относително дребни провинения.

Валери Зайцев
458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини