Швеция се надява на разрешение на спора с Турция възможно най-скоро

  • 27 юни 2022 20:24

  • 797
  • 0
Швеция се надява на разрешение на спора с Турция възможно най-скоро
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Швеция се надява, че спорът с Турция ще намери решение възможно най-скоро, а в най-добрия случай и преди започващата утре в Мадрид среща на върха на НАТО. Това заяви шведският премиер Магдалена Андершон след среща с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде БТА.

Силно се надявам да завършим успешно преговорите съвсем скоро, в най-добрия случай - преди утрешната среща, посочи Андершон в съвместно изявление със Столтенберг след края на общата им среща в централата на пакта в Брюксел. Тя уточни, че се е свързала с турския президент Реджеп Ердоган и разговорът е бил "добър и конструктивен". Искаме да постигнем решение на въпроса с Турция заедно с НАТО и Финландия, добави шведският премиер.

Възможно най-решително осъждаме тероризма във всеки вид и проявление, заяви Андершон. Тя допълни, че кюрдската партия ПКК е обявена от ЕС за териростична организация и Швеция също я възприема по този начин. По нейните думи Швеция предприема законодателни промени, включително с предстоящото изменение на конституцията, за усилване на борбата с тероризма. Тя увери, че Швеция няма да бъде закрилник за терористи, ще работи за бързото връщане на уличените, както и че исканията за екстрадиция се разглеждат по съответния законов ред.

Столтенберг уточни, че също е разговарял с Ердоган, както и че преди началото на заседанието в Мадрид се предвижда среща между турския президент и представителите на Швеция и Финландия, чиито молби за членство в НАТО се сблъскват с недоволството на Анкара. Работим много активно по следващите стъпки, добави той. По неговите думи турските притеснения са основателни и трябва да бъдат взети предвид.

Ердоган се среща с лидерите на Швеция и Финландия преди срещата на върха на НАТО

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини