Марк Рюте вижда шанс за пробив по пътя на РС Македония към членство в ЕС през следващата седмица

  • 23 юни 2022 18:21

  • 991
  • 2
Марк Рюте вижда шанс за пробив по пътя на РС Македония към членство в ЕС през следващата седмица
© Getty Images

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви днес, че според него има поне 50 процента шанс през следващата седмица да бъде намерено решение за деблокиране на преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз от страна на България, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1237

„Мисля, че българите сега настояват за пробив, който да бъде приемлив и за Северна Македония", заяви Рюте пред журналисти, докато отиваше на срещата на върха на ЕС, след проведени по-рано разговори с лидерите на балканските страни.

„На Балканите никога не е лесно. Но мисля, че има 50-60 процента шанс да видим пробив следващата седмица", каза премиерът на Нидерландия.

Мицкоски: Ако Радев казва, че предложението на френското председателство е добро, трябва да се замислим дали веднага да не го отхвърлим

Член на ЕС, през 2020 г. България наложи вето на преговорите за присъединяване на Северна Македония заради спор, свързан с историята и езика. Албания също е възпрепятствана, тъй като ЕС е свързал нейния напредък с този на РС Македония, припомня Ройтерс.

Европейският съюз трябва да се подготви за разширяване, след като Украйна и Молдова ще получат статут на кандидатки за членство, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц.

Петков пред ЕС за френското предложение за РСМ: Чакаме решението на парламента

„Трябва да създадем условията, които са необходими за Украйна да продължи обещаващия си път напред и в същото време трябва да разберем, че трябва да се подготвим за разширяване", заяви Шолц преди среща с лидерите на ЕС в Брюксел.

Премиерът на РСМ отхвърли френската оферта и постави свои условия

Канцлерът допълни, че за да функционира един по-голям съюз, повече решения трябва да се вземат с мнозинство, вместо да се изисква пълно единодушие, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
991 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Emi

2022.06.23 | 20:26

2
Дасиго духаш тая Македония долен чаршаф на мафията вън
само да питам

2022.06.23 | 18:54

1
ще млъкнете ли с тия шиптъри гнусни!?!?!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини