Жозеп Борел: Блокирането на украинското зърно е военно престъпление

  • 20 юни 2022 12:09

  • 3301
  • 6
Жозеп Борел: Блокирането на украинското зърно е военно престъпление
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Блокирането от Русия на украинското зърно е военно престъпление, което прави по-голям риска от глад по света, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа, предаде Франс прес.

"Невъобразимо е как милиони тонове зърно остават блокирани в Украйна, докато останалите хора по света гладуват. Това е истинско военно престъпление. Не искам да си представям, че това положение ще продължи дълго време: ако това се случи, то ще е нещо, за което на Русия наистина ще трябва да се потърси отговорност", каза Борел в Люксембург преди среща на външните министри на страните от Европейския съюз.

"Русия трябва да спре да си играе с глада в света. Трябва прекрати блокадата на украинските пристанища и да спре да разрушава складовата инфраструктура на Украйна", заяви френската министърка на външните работи Катрин Колона. 

"Европа ще помага на Украйна в дългосрочен план. Ще ѝ предоставя политическа, хуманитарна и военна помощ. На Русия е изпратено послание, което тя следва да разбере. Франция решително подкрепя усилията на генералния секретар на ООН и тези на Турция за постигането на споразумение между Русия и Украйна, което да направи възможен износът на зърно от Украйна през Черно море. Да оставим зърното блокирано е опасно за стабилността на света", подчерта Колона.

Украйна е изнесла 80% повече зърно през май, но по-малко отпреди година

"Санкциите, които Европа наложи на Русия, не са насочени срещу земеделските продукти и торовете. Те могат да бъдат продавани, купувани, изнасяни", заяви Жозеп БорелЖозеп БорелЖозѐп Борѐл Фонтѐлес е испански политик от Испанската социалистическа работническа във връзка с твърденията на Русия, че санкциите, въведени срещу нея, са причината за влошаването на продоволствената криза в света.

Германия подкрепя Полша и Румъния в инициативата им да адаптират железопътните си линии към необходимостта от износ на милиони тонове зърно от Украйна, заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок, предаде Ройтерс.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
3301 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
иван иванов

2022.06.20 | 15:05

3
СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА НЕДЕМОКРАТИЧНИЯ ПРИНУДИТЕЛЕН ЕВРОПЕЍСКИ СЪЮЗ Е ГАВРА С ДЕМОКРАЦИЯТА. НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН НЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ЧЛЕНСТВО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПЕЍСКИЯ СЪЮЗ.

2022.06.21 | 14:31

6
Така е вън от ЕС и нато.

2022.06.21 | 09:28

5
МРЕТЕ АНГЛОСАКСОНСКИ ГОВЕДА
Баце

2022.06.20 | 12:55

2
А те му отговорили: "Жозе, иди нахуй"!
Стефан

2022.06.20 | 21:31

4
Да умреш от глад дано
oo

2022.06.20 | 12:32

1
evrogei ti ne razbra li bokluk tce usraina e minirala pristanishtata i tova e prestaplenieto za koeto laliash

Добави коментар

Водещи новини