Газът, извлечен от Черно море, влезе в националната преносна система на Румъния

  • 15 юни 2022 18:14

  • 2675
  • 1
Газът, извлечен от Черно море, влезе в националната преносна система на Румъния
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Първият газ, извлечен от офшорни находища в Черно море, влезе днес в националната преносна система на Румъния, съобщи БТА, като цитира съобщение на американската компания „Блек Сий Ойл енд Газ“ (Black Sea Oil & Gas). Половин милиард кубически метра газ се очаква да бъдат извлечени тази година от две плитководни находища в периметъра Мидия, разработван от американската компания.

"Black Sea Oil & Gas (BSOG), заедно със своите концесионни партньори „Петро венчърс“ (Petro Ventures) и „Газ плъс Дачия (Gas Plus Dacia), обявяват началото на добива на газ от проекта за развитие на природен газ "Мидия" днес следобед и въвеждането на първия газ в националната преносна система, съобщи компанията в изявление, цитирано от e-nergia.ro. 

Стотици шофьори блокираха бензиностанции в Румъния

През тази година добивът се оценява на 0,5 млрд. куб. м газ. Добивът на платото ще бъде приблизително един милиард кубически метра газ годишно през следващите три години от предполагаемия десетгодишен живот на плитководните находища „Ана“ и „Дойна", се казва още в съобщението.

„Мидия“ е първият нов проект за разработване на находища на природен газ в румънския континентален шелф в Черно море за последните 30 години и единственият проект за разработване, който се осъществява в момента. Той се състои от пет производствени сондажа и 126-километров подводен тръбопровод за пренос на газ до новата инсталация за преработка на газ в Корбу, окръг Констанца, се посочва в съобщението на американската компания BSOG.

Премиерът Николае Чука приветства началото на експлоатацията на природен газ от периметъра Мидия, като подчерта, че първият газ, извлечен от Черно море, ще укрепи капацитета на Румъния да осигури необходимото количество газ за вътрешно потребление.

Годишното производство от периметъра Мидия ще осигури 10 процента от необходимото количество на национално равнище и приближава Румъния до целта за постигане на енергийна независимост, посочва Диджи 24.

Осигуряването на 90 процента от нуждите ни от газ от собствени ресурси ни прави много по-конкурентен пазар, особено по време на тези застъпващи се кризи. Румънското правителство винаги ще бъде партньор на всички инвеститори, които създават добавена стойност за страната ни и допринасят за благосъстоянието на нашите граждани, заяви румънският премиер Николае Чука.

Проектът за разработване на природен газ Мидия обхваща газови находища, открити съответно през 2007 г. и 1995 г. Те са разположени на около 120 км от румънския бряг в плитководната зона на периметър XV Мидия, където дълбочината на водата е 70 метра. Инвестициите, необходими за експлоатацията на газ от периметъра Мидия, са завършени през 2018-2022 г. и са на стойност приблизително 400 млн. долара.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2675 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.15 | 18:24

1
А ние кога????????????? Боклука бойко блокира всички възможности да добиваме.....

Добави коментар

Водещи новини