Комисията по външни работи на Европейския парламент прие доклад за Сърбия

  • 14 юни 2022 12:35

  • 955
  • 1
Комисията по външни работи на Европейския парламент прие доклад за Сърбия
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Комисията по външни работи на Европейския парламент с 50 гласа "за" и пет гласа "против" прие текста на доклад за Сърбия, в който се изразява подкрепата на ЕП за бъдещото членство на Сърбия в ЕС, но се припомня също, че перспективата на разширяване изисква ангажиране в необходимите реформи и привързаност към европейските стандарти и ценности, съобщава вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

В доклада за Сърбия, освен върховенство на закона и нормализиране на отношенията с Прищина, Европейският парламент включи и искането за съгласуване със санкциите срещу Русия като ключов елемент, който ще определя общия напредък на страната по пътя за присъединяване към ЕС. В текста на доклада в поправки е включено, че от Сърбия и Косово се очаква подписване на правно задължаващо споразумение за нормализиране на отношенията, основано на взаимно признаване, като за пръв път взаимното признаване се споменава в официален документ на ЕС като необходимо решение за диалога между Белград и Прищина.

След като бе гласуван в Комисията по външни работи на Европейския парламент, докладът за Сърбия ще бъде гласуван в началото на юли на пленарно заседание на ЕП, когато ще бъде приет под формата на резолюция за Сърбия. Докладчикът на ЕП за Сърбия Владимир Билчик заяви, че е необходимо след изборите през април 2022 г. и "руската агресорска война"  партньорите в Сърбия да разберат колко е спешно да се напредва по европейския път.

Докладът отразява политическата реалност в Сърбия с фокус върху значението на текущите реформи и синхронизирането. Напомняме, че може да се направи повече за това решително да се тръгне към ЕС и като докладчик на ЕП съм готов да работим заедно с новото ръководство в Белград, за да помогнем за постигането на позитивни промени за европейска Сърбия, заяви Билчик.

Американският посланик в Белград призова Сърбия да се замисли за позицията си спрямо войната

Европейският парламент повтаря призива към Сърбия да предприеме мерки с цел бъдещо увеличаване на свободата на медиите, гарантиране на свободата на изразяване, независимостта на медиите  и медийния плурализъм.

Европейските депутати похвалиха напредъка, който е постигнат в развитието на функционална пазарна икономика и за сътрудничеството, което Сърбия показва в управлението на миграциите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
955 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми…

2022.06.14 | 13:21

1
Гнусен гей съм. Надрусаното зеле ме пори цяла вечер!

Добави коментар

Водещи новини