Издирват наркобарон с ключова роля в световния трафик дрога след конфискуването на 300 кг кокаин в Солун

  • 10 юни 2022 18:07

  • 1351
  • 2
Издирват наркобарон с ключова роля в световния трафик дрога след конфискуването на 300 кг кокаин в Солун
© Getty (архив)

Поне 10 процента от световния наркотрафик, включително на всички колумбийски картели, „управлява“ водачът на престъпната група, четирима членове на която бяха задържани при операция в Солун, където полицията откри около 300 кг кокаин, съобщи гръцката телевизия Скай.

Акцията е била проведена в сътрудничество с американската Агенция за борба с наркотиците (DEA) и с помощта на клона на италианската Финансова гвардия в Реджо ди Калабрия.

В репортажа се уточнява, че според източници от гръцката полиция става въпрос за добре организирано „семейно предприятие“ за наркотрафик, защото един от четиримата задържани в Солун британци е брат на издирвания пети член на бандата, който вече е идентифициран и смятан за ключов наркобарон от международен мащаб.

300 килограма кокаин задържаха в Солун

Освен това друг от задържаните е бил издирван от британските власти по обвинение, че е изгорил човек жив.

От разследването, довело до полицейската акция, е установено, че престъпната група извършвала трафик на големи количества кокаин в контейнери с банани от пристанища в Латинска Америка към Европа и Австралия.

Пратката от почти 300 кг кокаин, заловена в Солун, е част от друга, по-голяма (общо 654 кг), открита от италианските власти в Калабрия през април.

По оценки на полицията от задържаната в Солун пратка престъпната група е щяла да извлече печалба от над 10 млн. евро.

Гръцката държавна телевизия ЕРТ уточнява, че издирваният пети член на бандата е британец на 41 години, който е от най-съществените звена в латиноамериканските наркокартели и се смята, че се намира в Колумбия.

1351 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.06.10 | 18:25

2
Не знам какво са заловили. Наркотици има на всеки ъгъл по Света и у нас?!

2022.06.10 | 18:23

1
Хаха, ама той ги чака бе.... В някоя фавела на Рио...... Бахти малоумната статия

Добави коментар

Водещи новини