Европейският парламент иска от Сърбия да наложи санкции на Русия

  • 09 юни 2022 09:42

  • 953
  • 9
Европейският парламент иска от Сърбия да наложи санкции на Русия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент призовава Сърбия да наложи санкции срещу Москва заради руската инвазия в Украйна и ясно да изрази позицията си дали желае или не желае да се присъедини към ЕС, сочи документ, видян от сръбската обществена телевизия РТС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10610

Наред с предишни препоръки, свързани с върховенството на закона и нормализацията на отношенията с Прищина, в доклада за Сърбия се посочва, че  съгласуването с външната политика на ЕС, включително санкциите срещу Русия, ще определят бъдещата посока на преговорите за присъединяване.

В текста, приет от водещите политически групи в ЕП, се подчертава необходимостта Сърбия да уеднакви позицията си с позицията на ЕС за войната в Украйна, върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Евродепутатите заявяват, че подкрепят членството на Сърбия в ЕС, но то зависи от политическата воля на сръбските власти и готовността да извършат „необратими реформи“, преди всичко в областта на върховенството на закона. 

Ние настояваме новите преговорни глави да бъдат отворени само когато Сърбия предприеме необходимите мерки в това отношение, включително в областта на върховенството на закона, се посочва в документа.

Вучич: Сърбия ще продължи да се стреми към ЕС, въпреки нежеланието на населението ѝ

По отношение на Русия се настоява за спешно въвеждане на санкции, като се изразява загриженост, че Сърбия е между малкото страни в Европа, които не са съгласували позицията си с позицията на ЕС.

ЕП изразява съжаление в документа, че не са прекъснати полетите между Белград и Москва, при положение, че въздушното пространство на ЕС е затворено за полети от Русия.

Евродепутатите призовават Сърбия да преразгледа икономическото си сътрудничество с Русия и да преустанови военното сътрудничество с Москва, включително проекти като руския хуманитарен център в Ниш, който според критиците е пряк руски стратегически проект в Сърбия.

Европарламентът е обезпокоен и от закупуването на военно оборудване от Русия, Беларус и Китай, като посочва, че то представлява 70 процента от общия обем на поръчките на Сърбия.

В доклада се споменават и опасенията във връзка със съобщенията за подслушване на руски опозиционни лидери в Белград, които сръбските власти отхвърлят като неоснователни, посочва БТА.

Президентът на Сърбия договори с Владимир Путин нов тригодишен договор за доставка на природен газ

В текста се критикува и разпространението на дезинформация за руската агресия срещу Украйна, включително участието на медии, близки до правителството, и се призовават сръбските власти да предприемат решителни стъпки в борбата срещу най-разпространените фалшиви новини.

Докладът ще бъде гласуван на заседанието на Комисията по външни работи на ЕП на 14 юни и трябва да бъде приет на пленарната сесия на ЕП през юни, допълва РТС.

Весела Найденова
953 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.06.09 | 10:18

3
Нео-нацистите от ЕС в действие хаха. Затова и никой, ама наистина никой извън пропадналия Запад не е наложил "санкции". Запада е в тотална изолация.
До номер 3

2022.06.09 | 14:30

9
Смотаняк, Австралия къде е? Япония?

2022.06.09 | 13:23

8
Руските тролчета грухтят ли грухтят
Иван Иванов

2022.06.09 | 13:20

7
Наглеци и Негодници.
Гост

2022.06.09 | 12:32

6
И от какъв зор европарламента ще иска нещо от страна която не е в евросъюза? Скапани джендъри
Мафиот

2022.06.09 | 11:06

5
Европейския парламент да " Духа супата". Това не им е бащиния та да им нареждат.

2022.06.09 | 10:48

4
Този съюз не е съюз, трябва реформа или промяна.

2022.06.09 | 10:13

2
Фашизма вече е в ЕП. Честито!!!!
да ви мамата е’ба

2022.06.09 | 10:03

1
плювате по комунистите, а самите вие използвате комунистически приоми

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини