Здравни служители протестират в цяла Франция

  • 07 юни 2022 22:23

  • 1788
  • 0
Здравни служители протестират в цяла Франция
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Здравни работници излязоха днес на протести в цяла Франция с искания за назначаване на още медицински персонал и по-добри заплати в държавните болници, съобщава БТВ.

Протестът им бе организиран след години на намаляване на разходите за здравеопазване, което остави здравната система неподготвена при появата на пандемията от COVID-19.

СЗО: Пандемията е "издигнала планина" от медицински отпадъци

Девет профсъюзни организации и работнически колектива организираха ден на протест, включващ демонстрация пред Министерството на здравеопазването в Париж и в десетки други градове, за да бъде привлечено вниманието на управляващите към нарастващите опасения за недостиг на персонал.

Президентът Еманюел Макрон обеща преразглеждане на системата на обществените болници и възложи това да стане до 1 юли.

Миналата година правителството на Макрон предложи леко увеличение на заплатите на някои здравни работници и одобри купуването на нова медицинска техника, но медиците твърдят, че проблемите са доста по-сериозни от това.

Години на съкращения в разходите за сектора доведоха то това, че някога реномираната обществена здравна система на Франция не разполагаше с достатъчно персонал и не бе достатъчно подготвена, когато пандемията настъпи.

Мая Йорданова
1788 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини