Меркел ще отговаря на журналистически въпроси за първи път след оттеглянето си от политиката

  • 07 юни 2022 18:53

  • 1635
  • 1
Меркел ще отговаря на журналистически въпроси за първи път след оттеглянето си от политиката
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Бившият германски канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се ще отговаря на журналистически въпроси тази вечер за първи път, откакто се оттегли от политиката, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 

Наред с други неща, с нетърпение се очакват коментарите ѝ за политиката ѝ спрямо Русия и отношенията ѝ с президента Владимир Путин на фона на руската инвазия в Украйна, посочва агенцията.

Според поканата 67-годишната Меркел иска да заеме позиция по "предизвикателните въпроси на нашето време" в разговор с репортера на германското списание „Шпигел“ Александър Осанг.

Събитието е организирано от издателство „Ауфбау“ и театралната компания „Берлинер ансамбъл“. 

Меркел се оттегли от поста си след парламентарните избори миналата година. Тя беше канцлер на Германия от 2005 до 2021 г. 

Меркел нарече руската атака срещу Украйна "крещящо нарушение на международното право"

През последните месеци Меркел казваше, че не желае да говори публично, тъй като е оттеглил се от поста лидер, който не трябва да се намесва, след като е извън политическите процеси. Миналата седмица тя най-накрая заяви, че подкрепя всички усилия на германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН за "спиране на тази варварска агресивна война от страна на Русия".

По време на мандата си Меркел винаги се е стремяла да не допуска прекъсване на нишката на общуване с Путин, въпреки личната си неприязън към руския лидер, посочва ДПА, но работата ѝ по руско-германския газопровод "Северен поток 2" стана обект на много критики заради засилването на германската зависимост от Москва, пояснява агенцията.

Други теми, които се очаква да бъдат повдигнати тази вечер, са дейността на Меркел след напускането на поста на канцлер и нейните планове за бъдещето.

Константин Тодоров
1635 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.07 | 20:00

1
Най-престъпната жена на века !Лайнен също

Добави коментар

Водещи новини