Бивш кюрдски боец спаси шведския кабинет

  • 07 юни 2022 16:30

  • 1876
  • 0
Бивш кюрдски боец спаси шведския кабинет
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Шведското правителство оцеля след днешния вот на недоверие, след като независимата депутатка Амине Какабаве, която е иранска кюрдка по произход, се въздържа при гласуването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Без гласа ѝ вотът бе подкрепен от едва 174 депутати или с един по-малко от нужните за приемането му 175.

Вотът беше внесен от дясноцентристката опозиция срещу министъра на правосъдието Морган Йоханшон заради повишаващото се ниво на организираната престъпност. Той бе проведен в момент, когато Турция блокира опитите на Швеция и Финландия за бързо присъединяване към НАТО, обвинявайки двете страни, че подкрепят хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и така наречената Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), обвинявана за пуча срещу турския президент Реджеп Ердоган от лятото на 2016 г.

Ердоган потвърди позицията си, че е против приемането на Финландия и Швеция в НАТО

Днес Какабаве, която е бивш кюрдски боец, критикува за това, че се е противопоставил на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и че оказва натиск за ограничаване на свободата на словото и събиранията в страната с оглед на собствените си интереси.  Тя се обърна към колегите си в парламента и заяви: „В тази камара се решават какви ще са шведските закони, а не в Анкара“.

 

Валери Зайцев
1876 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини