МААЕ предупреди, че Пхенян вероятно се готви за нов ядрен тест

  • 06 юни 2022 15:48

  • 371
  • 1
МААЕ предупреди, че Пхенян вероятно се готви за нов ядрен тест
© Getty Images

Северна Корея вероятно се готви за ядрен тест, първи от 2017 г. насам, предупреди днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), предаде ДПА.

По думите на Рафаел Гроси, генерален директор на агенцията на ООН за ядрен надзор, наблюденията свидетелстват за раздвижване в подземната ядрена инсталация "Пунгери", разположена в северната част на КНДР. "Един от входовете е бил отворен, вероятно в подготовка за нов тест", каза той и припомни, че това би било "явно нарушение" на резолюциите на Съвета за сигурност и повод за "голямо безпокойство". 

Гроси прикани режима в Пхенян да спазва тези резолюции и да сътрудничи с МААЕ.  Северна Корея трябва да намери решение на всички важни въпроси, особено на "възникналите в отсъствието на инспектори от агенцията в страната", подчерта той.

Северна Корея е изстреляла залп от 8 балистични ракети

Северна Корея, която не позволява проверки на международни ядрени инспектори, е извършила в "Пхунгери" шест пробни ядрени взрива в периода 2006-2017 г. Вчера, в отговор на съвместно военно учение на САЩ и Южна Корея, КНДР изстреля в морето осем балистични ракети, също в нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност към ООН, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
371 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
да ги пробва в посока сащ-израел

2022.06.06 | 17:00

1
ще е най добре!

Добави коментар

Водещи новини