Бундестагът одобри увеличение на германската минимална работна заплата до 12 евро на час

  • 03 юни 2022 15:47

  • 554
  • 1
Бундестагът одобри увеличение на германската минимална работна заплата до 12 евро на час
©
Слушай новината Слушай новината

Законоустановената минимална работна заплата в Германия ще се повиши до 12 евро (12,89 долара) на час от октомври след проведеното днес гласуване в долната камара на парламента - Бундестага, предаде ДПА.

Новата почасова минимална ставка беше приета с гласовете на лявоцентристката коалиция, включваща Германската социалдемократическа партия, "Съюз 90/Зелени" и Свободната демократическа партия, както и партия "Левите".

Консервативната опозиция и крайнодясната "Алтернатива за Германия" гласуваха с "въздържал се". 

Германия е замразила близо 100 милиона евро руски банкови активи

В момента германската минимална работна заплата е определена на 9,82 евро на час, а от 1 юли ще се повиши до 10,45 евро на час, предаде БТА.

Същевременно от октомври ще се повиши и максималното възнаграждение за заетите на непълно работно време - от 450 евро на 520 евро на месец.

Министърът на труда Хубертус Хайл заяви, че увеличението на минималната заплата ще окаже особено силна подкрепа на жените и работещите в Източна Германия.

Германският канцлер Олаф Шолц направи увеличението на заплатите ключово обещание в предизборната си кампания миналата година.

Годишният темп на инфлация в Германия достигна 7,9 на сто през май според официална оценка, публикувана по-рано през седмицата. Това е най-високият темп на увеличението на цените от зимата на 1973 г. - 1974 г., припомни Асошиейтед прес.

По време на дебатите около повишаването на възнагражденията неведнъж беше изтъквана настоящата висока инфлация като част от причините, поради които минималната работна заплата е със съществено значение за населението.

Опозиционните партии обаче твърдяха, че увеличението на минималната работна заплата няма да защити хората от по-нататъшно повишаване на цените и че има други начини за увеличаване на покупателната способност на гражданите и запазване на конкурентоспособността на германската икономика.

Калина Христова
554 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.04 | 07:46

1
значи минималната плата е 4000 лв.

Добави коментар

Водещи новини