ЕС не одобрява руското предложение за разминиране на украинските пристанища, за да се осигури износ на зърно

  • 31 май 2022 18:18

  • 8839
  • 6
ЕС не одобрява руското предложение за разминиране на украинските пристанища, за да се осигури износ на зърно
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Не може да става и дума под хуманитарен претекст да се поставя под въпрос сигурността на Украйна. Това заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в на пресконференция след края на двудневното извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13307

Той направи този коментар по повод предложението на руския външен министър Сергей Лавров в Черно море да бъдат осигурени коридори за износ на украинско жито, ако Украйна разминира крайбрежието. Думите на Лавров бяха цитирани от световни медии по повод посещението му днес в Бахрейн.

Мишел отбеляза, че недостигът на зърно по света може да породи напрежение и това да доведе до натиск върху Европа. Той добави, че участниците в Европейския съвет са обсъдили възможностите за прекратяване на зависимостта от внос на руски енергоносители, както и за повишаване на разходите за отбрана.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че предстоящите съвместни европейски обществени поръчки за снабдяване с газ ще допринесат за постигане на по-добри условия. По нейните думи вносът в ЕС на втечнен газ се е удвоил спрямо данните за миналата година.

Тя съобщи, че обемът на европейските газови хранилища е запълнен до 41 на сто и това е повишение с пет процента спрямо същия месец преди година. Фон дер Лайен добави, че ще бъдат осигурени 300 милиарда евро за ускорено въвеждане на възобновяеми източници на енергия. Тя допълни, че ЕС скоро ще предостави половин милиард евро за първите три за европейски съвместни разработки в областта на отбраната. 

"Файненшъл таймс": ЕС ще повиши усилията си за износа на зърно от Украйна

По нейните думи ЕС се подготвя за сухопътен износ на украинската зърнена реколта. Председателят на ЕК допълни, че Русия разпространява дезинформация за недостига на храни, като уточни, че ЕС не е налагал санкции за руските земеделски стоки, нито за износа на руски торове. Тя заяви, че Русия взривява в Украйна зърнени складове и минира плодородни поля, за да предотврати засаждането на следващата реколта. Единствената причина за недостига на храни е войната, обобщи Фон дер Лайен.

Попитана дали ЕК подготвя още санкции, тя посочи, че за ЕС сега е важно да се прилагат вече приетите мерки. Фон дер Лайен отбеляза нуждата да се работи срещу опитите за заобикаляне на въведените срещу Русия и Беларус ограничения.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8839 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Педерейски Съюз!

2022.06.03 | 11:11

5
Гнусен евреин!
Шаломович

2022.06.04 | 15:39

6
Късото Човече ли имаш в предвид
ИСТИНИ И ПРИЧИНИ

2022.06.01 | 11:42

4
Трябва да вземем предвид реалностите на света“, каза Ларуш. „Първо, ние не се занимаваме с конфликт Изток-Запад – това е различна позиция. Не това е проблемът. Това е изкуствено. Това, което има, е опит за поддържане на империя. Империята е съществувала. Ние нямаме национални държави. Ние казваме национални държави, че националните държави преговарят, но това не е начинът, по който се управлява светът. Светът се управлява от финансови сили, система, която съществуваше в Европа, която се управлява от британците от години. И все още го управляват. Те все още го координират. Това е твой проблем. Въпросът е да се създаде отново на тази планета правото на нациите да имат истински суверенитет.” Ларуш продължи: „Трябва да признаете, че зад цялото това нещо стои играч. Играят се нациите. Конфликтът не е само между народите. Конфликтът е между имперската сила, която седи в Лондон или е съсредоточена в Лондон, която все още контролира голяма част от света. И ако не нарушиш тази сила, ако не я нарушиш, ще получиш Ада... Погледни напред към бъдещето, към нещата, които трябва да правим. Но разбийте силата, която е съсредоточена точно в Лондон! В противен случай, ако не го направите, ще получите ада на тази планета и всичките ви преговори не струват нищо.
наблюдател

2022.05.31 | 18:39

1
тогава ще видиш къде серат гладните
Анонимен

2022.05.31 | 19:47

3
Точно така. Путинвече се моли да му отменят санкциите, а те идват нови и нови.
Цв

2022.05.31 | 19:44

2
А бе вие всички сте изроди бе, мърши!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини