Обща стачка блокира Белгия

  • 31 май 2022 17:35

  • 2268
  • 0
Обща стачка блокира Белгия
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Обща стачка в Белгия блокира днес големи части от страната, съобщи агенция Белга, цитирана от БТА. Особено засегнати са местният и международният транспорт.Отменени са и влаковете на "Дойче бан" (Deutsche Bahn), които свързват Брюксел с Франкфурт.

Белгийската "Обща федерация на труда" (FGTB) призова за протестни действия в петък, присъединявайки се към други синдикати, които преди това свикаха стачки в секторите си, според Белга.

Стачката започна, след като няколко профсъюза от държавния сектор планираха протестни действия, за да изразят общото си недоволство от условията на работа в белгийския държавен сектор.

Белгия затваря в 23.00 ч. днес въздушното си пространство за 24 часа

Разочарованието сред работещите в държавния сектор заради високата инфлация и повишените разходи за живот подхранва протестите, информира Белга. Исканията включват и по-големи инвестиции в пенсии. 

Влакове, автобуси и метрото в страната не се движат или предлагат минимално обслужване. В провинциите Лиеж, Намюр и Люксембург жп трафикът е изцяло блокиран.

В допълнение, поне 75 кораба са били блокирани в северната част на Фландрия заради блокирани шлюзове. Пощенските служби, затворите и държавната администрация също не работят.

В стачката участваха и работещите в Радио-телевизион Белж дьо ла комюноте франсез и Фламандското радио и телевизия (ВЕ ЕР ТЕ), служители във фирмите за събиране на боклука в Брюксел и Валонския район, както и учители в държавните училища в северния регион Фландрия.

Белгийските синдикати подготвят протести и на 20 юни, за да привлекат вниманието върху понижаващата се покупателна способност на населението, информира Белга. 

Мая Йорданова
2268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини