Дания провежда референдум за присъединяване към отбранителната политика на ЕС

  • 31 май 2022 13:46

  • 669
  • 0
Дания провежда референдум за присъединяване към отбранителната политика на ЕС
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Исторически скептични относно усилията на Европейския съюз за задълбочаване на сътрудничеството, датските избиратели ще изберат дали да се откажат от решението на страната преди 30 години да не участват в общата отбранителна политика на блока, съобщава Ал-Джазира.

Референдумът в Дания ще се проведе в сряда. Той е последният пример за европейски страни, които търсят по-тесни връзки в отбраната със съюзници в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

Той следва историческите опити на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО - нещо, което ще бъде разгледано на среща на върха следващия месец.

Дания рискува да не получава руски газ, тъй като отказва да плаща синьото гориво в рубли

Присъединяването на Дания към отбранителната политика на ЕС би имало сравнително скромен ефект върху архитектурата на сигурността на Европа, особено в сравнение с присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО.

Но Кристин Нисен, изследовател от Датския институт за международни изследвания, каза, че и двата хода са "част от една и съща история" и ще засилят военното сътрудничество на континент, зашеметен от войната в Украйна.

Тя каза, че основният ефект от изоставянето на решението за отказ ще бъде, че датските служители могат да останат в стаята, когато колегите от ЕС обсъждат отбранителни теми и датските сили могат да участват във военните операции на блока.

Дания, член-основател на НАТО, остана встрани от усилията на ЕС за изграждане на обща политика за сигурност и отбрана успоредно с трансатлантическия алианс.

Това беше един от четирите хода за отказ, за ​​които настояваха датчаните, преди да приемат Договора от Маастрихт на ЕС, който положи основата на политически и икономически съюз.

Отказът от 1992 г. означава, че Дания не е участвала в дискусиите на ЕС относно отбранителната политика, нейното развитие и придобиване на военни способности и нейните съвместни военни операции, като тези в Африка и Босна и Херцеговина.

Датчаните също се отказаха от сътрудничеството на ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, общата валута и гражданството.

На референдум от 2000 г. датските избиратели решиха да останат извън еврозоната и 15 години по-късно гласуваха за запазване на освобождаването за правосъдие и вътрешни работи.

Социалдемократическата премиерка Мете Фредериксен призова за референдум на 8 март, по-малко от две седмици след като Русия започна инвазията си в Украйна на 24 февруари.

Тя призова гражданите да гласуват "за" за премахване на изключението, като каза, че това "ще засили сигурността".

Калина Христова
669 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини