Безработицата без промяна в Германия през май

  • 31 май 2022 13:15

  • 510
  • 0
Безработицата без промяна в Германия през май
© Novini.bg/ Canva

Безработицата в Германия е останала без промяна през май на равнище от 5 на сто въпреки отражението на войната в Украйна, което оказва натиск върху перспективите, сочат сезонно коригирани данни на Федералната агенция по заетостта, цитирани от Франс прес.

Броят на безработните в най-голямата европейска икономика е намалял с 4000 за един месец след -13 000 през април и -17 000 през март.   

При брутните данни, които не са толкова представителни, но често се използват за референция в обществените дебати, спадът е от 50 000 до 2 260 000 безработни.

Пазарът на труда в Германия се възстановява

Активността продължава да се засилва и търсенето на работна ръка е все така силно, коментира директорът на агенцията Детлеф Шеле в комюнике.

След силното покачване до 6 на сто през пролетта на 2020 г. в резултат на пандемията от коронавирус, безработицата започна бързо да спада от май 2021 г.

От февруари показателят се е върнал на равнището от преди здравната криза и остава стабилен въпреки силното търсене на работна ръка в някои сектори като ресторантьорство и здравеопазване.

Агенцията по заетостта отчита 865 000 свободни работни места в страната, което е с 211 000 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Тази добра динамика обаче може да бъде нарушена от руската инвазия в Украйна и затрудненията с доставките, които оказват натиск върху перспективите, допълва Шеле.

Изгледите за германската икономика бяха помрачени след руската инвазия в Украйна, която доведе до скок на цените и рекордна инфлация от 7,9 на сто през май.

Основният стълб на германската икономика, промишлеността, е особено силно засегната, със спад на промишленото производство от 3,9 на сто на месечна основа през март.

Страната избегна рецесия през първото тримесечие, когато беше отчетено покачване на БВП от 0,2 на сто, но правителството преразгледа към понижение прогнозите си за 2022 г. Сега Берлин очаква растеж от 2,2 на сто през тази година вместо обявените по-рано 3,6 на сто.

Радина Лазарова
510 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини