Испания изпраща в Латвия още военни и ПВО-система

  • 28 май 2022 21:57

  • 1802
  • 2
Испания изпраща в Латвия още военни и ПВО-система
© wikipedia
Слушай новината Слушай новината

Испания ще подсили контингента си в Източна Европа като част от ангажимента си към НАТО. Според правителствени източници, цитирани от вестник El Pais, Министерството на отбраната планира да разположи в Латвия система за противовъздушна отбрана със среден обсег NASAMS, която ще е оборудвана с шест ракети AMRAAM. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6146

Системата за противовъздушна отбрана е проектирана да противодейства на маневриращите аеродинамични цели от среден обсег, предаде БНР.

От Европол са загрижени в чии ръце отиват оръжията за Украйна

Целта е да се защити балтийската държава от евентуален руски въздушен удар. Планира се и увеличение на испанския военен контингент в региона до 600 души, за да се засили отбранителната способност на Алианса. 

Това е начин да се „спре насилието и жестокостите“ които руският президент Владимир Путин извършва, каза министърът на отбраната Маргарита Роблес пред журналисти преди официалното честване на Деня на въоръжените сили на Испания. 

В речта си тя благодари на военните, които са доказали ангажимента си към мира и демокрацията с помощта за Украйна, за Афганистан, по време на изригването на вулкана на канарския остров Ла Палма, по време на пандемията и още много други места и ситуации за които обикновеният испанец не знае. Благодари и на тайните служби, яростно критикувани заради подслушваните политици, но защитаващи страната си и световната демокрация в различни точки на света. Тя приветства новината за увеличението на бюджета за отбрана с аргумента, че "инвестирането в отбраната е инвестиция в мира и демократичните ценности". 

Денят на въоръжените сили бе отбелязан в Уеска, автономен регион Арагон, където в присъствието на крал Фелипе Шести и кралица Летисия се проведе мащабен военен парад. 

Мая Йорданова
1802 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.05.29 | 09:42

2
ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ НА ШАРКА Е В НИГЕРИЯ,КЪДЕТО КРАВАРИТЕ ИМАТ 4 БИОЛАБОРАТОРИИ.КОРОНАВИРУСЪТ БЕШЕ ПРОСТО ТРЕНИРОВКА.

2022.05.29 | 06:43

1
Купените праветелства пращат но хората не са съгласни и в Испания и Латвия и Полша дори негодуват срещу украйнците

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини