Шарл Мишел: Единството е най-силното предимство на ЕС

  • 27 май 2022 15:32

  • 367
  • 3
Шарл Мишел: Единството е най-силното предимство на ЕС
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Единството винаги е било най-силното предимство на Европейския съюз, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той посочва това в писмо по повод предстоящото следващата седмица двудневно извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС, предаде БТА.

Мишел отбелязва, че Украйна е показала невероятна смелост и достойнство пред действията на Русия. Той допълва, че ЕС помага на Киев от самото начало на войната, както и че ще продължи да оказва натиск над руската страна. Единството винаги е било най-силното ни предимство, то остава наш водещ принцип, пише председателят на Европейския съвет.

Той съобщава, че на предстоящото заседание ще бъде обсъдено осигуряването на финансова помощ за Украйна и събирането на средства за следвоенното възстановяване на страната. Мишел допълва, че украинският президент Володимир Зеленски ще се включи онлайн в част от срещата.

Европейските лидери ще обсъдят също високите цени на енергията, прехода към чиста енергия и връзката с прекъсването на зависимостта от руския енергиен внос. Мишел отчита, че енергийният преход трябва да се ускори, ако ЕС иска възможно най-бързо да прекрати тази зависимост.

Европейският съвет ще разисква също възможностите за улесняване на изоса на украинската зърнена реколта и нуждите от развитие на отбранителна производствена база.

Шарл Мишел: Албания е част от европейското семейство

Последвайте канала на

Константин Тодоров
367 3

Коментари 3

Добави коментар
насила хубост не става,

2022.05.27 | 15:59

3
ято мърш0яди
Политолога

2022.05.27 | 15:58

2
малоумен жабар
МАДАР ФАКАР

2022.05.27 | 15:56

1
Много сте единни...........

Добави коментар

Водещи новини